El TC dóna la raó a PP, Ciutadans i el PSC

0
Tribunal Constitucional resolucio independentista
Tribunal Constitucional espanyol, a Madrid | Foto: Europa Press

El Tribunal Constitucional accepta els recursos d’empara de PP, Ciutadans i PSC contra la declaració de ruptura del Parlament

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha estimat parcialment i per unanimitat els recursos d’empara que van presentar el novembre passat Ciutadans, PSC i PP contra la declaració de ruptura aprovada al Parlament. Els magistrats consideren que es vulneren els drets dels diputats.

La raó per la qual es considera que es vulneren és per la que ja s’havia fet pública abans: el grup parlamentari del PP encara no estava constituït i, per tant, no tenien portaveu. El Tribunal Constitucional ja havia admès aquestes demandes però va negar-se a suspendre la celebració del debat.

El recursos d’empara han estat estimats de manera parcial perquè donen la raó en què s’han vulnerat els drets dels parlamentaris però ho fan per raons formals i sense entrar en el fons de la qüestió. Cal tenir en compte que el mateix Tribunal Constitucional va ser el que va suspendre la declaració de ruptura dos mesos després, també per unanimitat.

En la sessió d’avui també es comentarà i decidirà sobre la proposta del jutge Santiago Martínez Vares d’anul·lar la llei catalana d’estructures d’Estat. La discussió pot durar fins el proper dijous, ja que hi ha opinions molt diferents.

Segurament s’hi incloguin les suggerències d’alguns magistrats de mantenir algunes de les estructures si són vàlides dins les interpretacions que es faran. Les que tenen més probabilitats de mantenir-se a la llei són l’Agència Tributària i la de protecció social.