El TC s’inclina per acordar que el Parlament va vulnerar els drets del PP

0
Tribunal constitucional suspensio conselleria exteriors
Tribunal Constitucional, a Madrid | Foto: Europa Press

El TC discuteix aquest dimarts si accepta els recursos d’empara presentats per PP, Ciutadans i PSC contra la declaració de ruptura del 9-N

El Tribunal Constitucional (TC) abordarà avui els tres recursos d’empara que van presentar el PP, Ciutadans i el PSC contra l’admissió a tràmit de la declaració de ruptura del 9-N que va fer el Parlament després de les eleccions del setembre de l’any 2015. Segons explica La Vanguardia, el TC és favorable a acordar que la Cambra va vulnerar els drets del PP.

La raó principal que dóna suport a aquesta afirmació és que quan es va convocar la sessió per debatre la declaració de ruptura al Parlament, el grup parlamentari del Partit Popular encara no estava constituït com a tal i tampoc havien nomenat el seu portaveu. Tanmateix, l’empara es podria concedir a les tres formacions que van presentar els recursos i es faria a partir de tres sentències diferents, però amb el mateix argument bàsic en totes.

Els tres ponents de les sentències són el president del TC, Francisco Pérez de los Cobos i els jutges Juan Antonio Xiol i Fernando Valdés Dal-Re, que finalment sembla que han arribat a un principi d’acord pel que fa a l’argument que sustenti el fet que la declaració de ruptura “es va precipitar”.

El que es debatia sobre els recursos d’empara presentats és precisament si hi havia o no una vulneració de drets per part del Parlament quan es va acceptar aprovar la declaració de ruptura del 9-N sense esperar que el PP hagués format el seu grup propi dins del Parlament.

Amb aquest argument, el Tribunal Constitucional s’estalvia entrar en altres qüestions sobre els límits de les atribucions del Parlament, per exemple. A més, la declaració del 9-N ja va ser anul·lada per l’Alt Tribunal dos mesos després que fos dictada.

En el ple d’aquest dimarts també es parlarà sobre el recurs presentat contra la llei catalana de mesures fiscals, en la qual hi ha inclosa la previsió de posar en marxa estructures d’Estat.