El TC suspèn les conclusions de la comissió del procés

0
Tribunal Constitucional resolucio independentista
Tribunal Constitucional espanyol, a Madrid | Foto: Europa Press

Els 11 magistrats del Tribunal Constitucional encara no han decidit mesures concretes contra Carme Forcadell

Els 11 magistrats que conformen el Tribunal Constitucional (TC) han acordat aquest dilluns suspendre la resolució per la qual la setmana passada el Parlament va donar començament al procés sobiranista i han donat el primer pas per adoptar, si es donés el cas, les mesures sol·licitades pel Govern com la imposició de multes o l’obertura d’un procediment penal contra els responsables de la iniciativa parlamentària.

Fonts del tribunal de garanties han assenyalat que la decisió, presa després d’hora i mitja de debat, no suposa l’adopció encara d’aquestes mesures, si bé es dóna el primer pas per portar-les a terme.

En aquest sentit, es requereix a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, als altres membres de la Mesa del Parlament i al secretari general de la cambra perquè, en el termini de 20 dies, informin sobre el compliment de les resolucions ja adoptades el desembre i el passat 19 de juliol “a efectes de l’eventual adopció pel Tribunal de les mesures previstes” a la Llei Orgànica per fer complir les seves resolucions.

 

MÉS ENDAVANT, LA NUL·LITAT

La decisió adoptada aquest 1 d’agost per unanimitat de tots els membres del tribunal serà notificada personalment a Forcadell, als altres membres de la mesa del Parlament i al secretari general de la cambra, així com el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i a la resta dels membres del Consell de Govern de la Generalitat.

En aquest sentit, el TC els adverteix “del seu deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, i els avisa de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les quals poguessin incórrer”.

L’últim punt acordat després del Ple, que és la primera vegada que es dóna pel Tribunal de garanties, és el requeriment a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i altres membres de la Mesa de l’informe sobre el compliment de les resolucions d’aquest òrgan conforme al qual assenyala el fa poc reformat article 92 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC).

 

Amenaça de suspensió

En l’esmentat article, en el punt número 4, es diu expressament que, en cas d’advertir-se que una resolució dictada pel TC pogués ser incomplerta aquest òrgan ha de requerir els qui correspongui que informin sobre aquesta qüestió, que és la novetat que ha adoptat aquest dilluns l’òrgan presidit per Francisco Pérez de los Cobos.

Rebut l’informe, “si el Tribunal apreciés l’incompliment total o parcial de la seva resolució” podrà adoptar diverses mesures que van des de la imposició de multa coercitiva de 3.000 als 30.000 euros, acordar la suspensió en les seves funcions de les autoritats incomplidores, requerir la col·laboració del Govern espanyol per fer complir les seves sentències o fins i tot “deduir l’oportú testimoni de particulars per exigir la responsabilitat penal que pogués correspondre”.

L’Executiu, que centra bona part de les responsabilitats en la presidenta de la Cambra, ha emplaçat el tribunal a adoptar aquesta última, fet que en la pràctica suposa que el tribunal remeti a la Fiscalia el conjunt d’actuacions desenvolupades per Forcadell perquè, “en el seu cas”, es pugui procedir penalment contra ella.

D’altra banda, l’incident d’execució de sentència interposat per l’Advocacia de l’Estat també demanava al Tribunal Constitucional que emplaci una sèrie de responsables públics catalans -entre els quals hi ha el president de la Generalitat- que s’abstinguin de fer qualsevol actuació que pugui incomplir les seves sentències i avançar en la resolució de “desconnexió”.