El TC suspèn les estructures d’Estat

0
Tribunal Constitucional resolucio independentista
Tribunal Constitucional espanyol, a Madrid | Foto: Europa Press

El Tribunal Constitucional declara suspeses les disposicions que establien la creació, entre d’altres, de l’Agència Tributària de Catalunya

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha suspès de manera unànime alguns articles i disposicions de la Llei per la qual la Generalitat va establir la creació de les seves pròpies estructures d’Estat.

L’assumpte ha estat tractat aquest dijous pel tribunal de garanties i s’ha arribat a una decisió que estima parcialment el recurs que va interposar el Govern espanyol contra aquesta norma.

Falta encara redactar la sentència i notificar-la a les parts interessades, segons han assenyalat a Europa Press fonts del tribunal de garanties. El recurs del Govern central sol·licitava l’anul·lació d’estructures com l’Agència Tributària de Catalunya i altres disposicions com les referides al pla rector d’infraestructures i energies.

Segons les mateixes fonts, el TC en declararà en la seva resolució la nul·litat d’algunes mentre que respecte d’altres farà una interpretació de com hauran de funcionar per adaptar-se als criteris constitucionals.

En el seu moment, el tribunal de garanties ja va suspendre, a petició de l’Estat, alguns articles de la Llei 3/2015 d’11 de març de mesures fiscals, financeres i administratives del Parlament de Catalunya, concretament el 69 i el 95 i diverses disposicions addicionals 22, 23, 24, 25 i 26 de la norma.

Els dos articles assenyalats es referien també al Servei Meteorològic de Catalunya, la regulació del qual es modificava amb aquesta Llei, i a la normativa sobre equipaments comercials.

Sobre aquest últim aspecte, la llei modificava la regulació existent per regular-ne la localització a zones portuàries de titularitat pública.

 

Agència Tributària

Pel que fa a les disposicions addicionals impugnades pel Govern central de Mariano Rajoy, es referien entre d’altres assumptes al Pla Director de l’Administració Tributària de Catalunya.

Sobre aquest assumpte la Generalitat es donava un termini de cinc mesos per aprovar-lo amb l’objectiu que fos executat en 12 mesos perquè fos un “Instrument de Planificació Estratègica d’una Administració Tributària preparada per a una eventual assumpció de noves funcions i competències tributàries” a Catalunya.

El Pla hauria de tenir en compte solucions tecnològiques i incloure una proposta de normativa tributària per a Catalunya. La resta de disposicions que el Govern ha demanat anul·lar via recurs davant del TC es refereixen a l’inventari de patrimoni de les Administracions públiques de Catalunya i al catàleg d’infraestructures estratègiques, amb la finalitat de garantir la continuïtat del servei a l’esmentat territori.

També s’ha demanat la nul·litat de la norma pel que fa a les pretensions de la Generalitat per crear una agència catalana de la Protecció Social i la creació d’un Pla Director relatiu als sectors de l’Energia de les Telecomunicacions i els Sistemes d’Informació i del transport ferroviari.