El TC suspèn part de la Llei contra la Pobresa Energètica

0
Manifestació a Barcelona pels vets del Tribunal Constitucional
Manifestació a Barcelona pels vets del Tribunal Constitucional | Foto: Europa Press

El Tribunal Constitucional admet el recurs presentat pel govern espanyol i suspèn aquelles mesures de la llei que fan referència als desnonaments

El Tribunal Constitucional ha suspès part de la Llei catalana d’emergència social, tal i com va reclamar el Govern espanyol en funcions el passat mes d’abril. Concretament, els articles sobre els quals es va presentar recurs van ser aquells que afectaven directament als desnonaments.

Entre d’altres, la llei suspesa proposava mesures de segona oportunitat per a les famílies en risc de desnonaments i exigia a les entitats financeres la cessió d’aquells pisos buits que portessin un cert temps sense ocupar-se, entre d’altres coses. A banda de suspendre aquests articles, el TC també ha aplicat la mateixa mesura a la llei de propietat temporal i compartida de Catalunya.

Segons va informar la vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, quan van presentar el recurs, la normativa catalana vulneraba competències estatals pel que fa a legislació civil i processal, ja que segons l’Executiu espanyol, la llei estableix un procés a l’hora de regular les situacions de les famílies amb molt deute acumulat diferent al que estableix la llei espanyola.

A més, apunten a que la cessió de pisos buits per part de les entitats bancàries suposa “una discriminació arbitrària de persones jurídiques o grans propietaris de vivenda als quals se’ls hi imposa unes obligacions més costoses”. Tanmateix, creuen que les entitats del sistema financer pateixen un “dany especial”.

La Generalitat i el Parlament de Catalunya seran comunicats d’aquesta decisió per a què tinguin l’oportunitat de presentar al·legacions a la sentència. Tot i així, la suspensió entra en vigor de manera automàtica i durarà cinc mesos, després dels quals el Constitucional podrà decidir si segueix amb la supensió o l’aixeca.