Teatre Tantarantana: ‘Ròmul, el Gran’

0
Teatre Tarantana | Diari Català
Foto: Teatre Tarantana

L’obra ‘Ròmul, el Gran’ de Friedrich Dürrenmatt, es podrà veure al Teatre Tarantana aquest dijous

El Teatre Tantarantana de Barcelona recupera a partir d’aquest dijous l’obra teatral ‘Ròmul, el Gran’, de l’escriptor i pintor suís Friedrich Dürrenmatt, de la mà de la companyia Els McGregor i amb la direcció de Marta Domingo, ha explicat el director artístic, Julio Álvarez, aquest dilluns en roda de premsa.

Publicada el 1949, ‘Ròmul, el Gran’ arrenca amb la notícia que la invasió germànica és imminent i amb una actitud per part de l’emperador que sorprèn els seus ministres: “És l’últim emperador i ha de prendre unes decisions que no tindran volta enrere, així com una sèrie de conseqüències”.

L’obra de Dürrenmatt, autor conegut també per les seves tasques per al cinema i la televisió, és un text molt dialèctic amb 15 personatges interpretats per deu actors, que interactuen amb l’emperador i jutgen els seus moviments.

La ironia i l’absurd es barregen amb el grotesc, l’element còmic i el tràgic i el resultat és un text que Domingo considera com a “meravellós i d’absoluta vigència”.

Aires d’antisistema

“Ròmul acaba sent un màrtir, però el públic pot ser crític amb ell”, ha explicat Domingo sobre el caràcter antisistema de l’emperador i la incomprensió que genera la seva manera de governar.

“La meva intenció no ha estat dirigir cap a una única visió, ja que és un personatge molt polièdric”, ha continuat Domingo, que s’estrena com a directora d’un projecte professional.

“Porto anys dirigint, però és un canvi arribar al Tantarantana”, ha apuntat l’actriu, que ha treballat durant 15 anys a l’Aula de Teatre de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) amb actors no professionals.

“Ròmul’ és un text molt teatral que transita per milers de colors, des de moments d’intimitat fins a escenes corals, gairebé com si fossin de vodevil”, ha explicat el protagonista de l’obra, Oriol Guinart.

Els McGregor

L’arrel d’aquesta producció, que podrà veure’s fins al 17 de gener, són els intèrprets de la companyia Els McGregor, que van començar la seva activitat el 2013 i es van estrenar el 2014 en el Festival Shakespeare de Barcelona amb ‘Up All Night’.

“Oriol va ser una de les persones que Marta ens va proposar, i estem més que encantats perquè és un gran actor”, ha explicat l’actriu de la companyia Lara Correa, que interpreta el paper de dona de l’emperador.

“Els McGregor tenen una visió contemporània però amb capacitat per mirar enrere i recuperar autors com Dürrenmatt, un nom que costa trobar a la cartellera catalana”, ha afirmat Álvarez.