Ted Cruz i John Kasich retiren les seves candidatures i ara el Partit Republicà demana unitat entorn de Trump

Ara sí que Donald Trump pot assegurar que, si no hi ha una sorpresa més que majúscula, serà el candidat republicà a les eleccions presidencials del proper novembre als Estats Units. Després que aquesta matinada Trump aconseguís una victòria rotunda a l’Estat d’Indiana, el seu principal perseguidor a les primàries del Partit Republicà, Ted Cruz, ha anunciat que abandona la cursa -com ja ho havien fet en els darrers mesos un a un la resta de candidats-.

Amb la decisió de Cruz, no només el propi Donald Trump es veu ja com a candidat oficial dels republicans per a les presidencials de novembre. Fins i tot Reince Preibus, president del Comité Nacional Republicà -on es decideix oficialment aquest candidat- ha reconegut al seu compte de Twitter que Trump serà el “presumpte nominat”, malgrat encara queda un rival, John Kasich. La lluita, però, sembla molt desigual: mentre Trump acumula un miler de delegats, Kasich no arriba ni als 200.

 

 

En el mateix tuit, Preibus ha demanat unitat dins el Partit Republicà entorn a Donald Trump. Si bé durant les darreres setmanes s’havia especulat amb que una part de partit estava buscant un candidat alternatiu al multimilionari, davant els resultats i la retirada de Cruz, als republicans no els queda més remei que fer pinya amb Trump “per derrotar a Hillary Clinton”.

Donald Trump ja mira també al novembre i el seu principal desig és derrotar a Clinton -a qui tothom ja veu com candidata malgrat Bernie Sanders encara manté la seva candidatura-. En un discurs inusualment moderat, Trump ha lloat Ted Cruz com a candidat per, tot seguit, encoratjar els que fins ara eren seus rivals a unir-se al “tren de Trump” per fer fort el Partit Republicà de cara al novembre. “Anem a per Hillary Clinton. Al novembre guanyarem”, ha sentenciat el magnat novaiorquès.

 

Novembre, un repte per Donald Trump

La tasca no li serà precisament fàcil a Trump. El magnat té per davant poc més de cinc mesos per mirar d’aconseguir el vot en sectors sencers de la població -afroamericans, llatins i dones, especialment- on la seva popularitat és molt baixa. Per contra l’ex secretària d’Estat nord-americana té al seu favor el fet de ser dona, com explicava fa uns dies a Diari Català el professor de Comunicació Política de la Northeastern University, Alan Schroeder. “Trump és molt impopular entre les dones”, advertia Schroeder, tot i reconèixer que Clinton tampoc té el favor d’alguns sectors de la població -és vista com el “menys dolent” dels candidats-.

Aquests mesos, doncs, veure’m la confirmació de Hillary Clinton com  candidata demòcrata mentre que Donald Trump presumiblement adoptarà un to més moderat en el seu discurs -té nou director de campanya des de fa pocs dies-. Tot per preparar-se de cara a l’enfrontament entre els dos el proper novembre.

 

Compartir
Article anteriorL’atur cau a Catalunya durant l’abril
Article següentMeritxell Batet, via lliure per ser la cap de llista del PSC
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]