A les portes de la tercera intifada

0
Jerusalem oriental viu una situació inestable com feia temps no es coneixia | Foto: Youtube
Jerusalem oriental viu una situació inestable com feia temps no es coneixia | Foto: Youtube
Jerusalem oriental viu una situació inestable com feia temps no es coneixia | Foto: Youtube

Un dels conflictes més oblidats i amb més continuïtat de la història torna amb aires de tercera intifada

El “Dia de la Ràbia”, declarat per diverses organitzacions palestines, entre d’elles els partits polítics Al-Fattah i Hamás –grups que l’estat d’Israel identifica com a terroristes- ha tingut moltes conseqüències en els territoris de l’est de Jerusalem, Cisjordània i la Franja de Gaza. Els moviments palestins han incitat a la violència contra la població jueva i les forces de seguretat del Govern de Netanyahu han respost amb contundència. 10 anys després els palestins tornen a fer la crida al que pot arribar a ser la tercera intifada.

Diversos atacs, assassinats i atemptats han tingut lloc des de principis d’aquest mes d’octubre a causa de la reiterada ocupació i visites de jueus a l’Explanada de les Mesquites, recinte situat al Jerusalem Oriental ocupat. El motius del conflicte tornen a ser els mateixos: la constant ocupació israeliana duta a terme amb brutals càrregues policials i militars i la reclamació de la Mesquita d’Al-Aqsa, un dels llocs de culte més importants de l’Islam desprès de la Meca, que es situa en territori ocupat i on també s’hi alberguen restes de temples bíblics que els jueus reivindiquen.

Des d’aquest 1 d’octubre, a causa de les protestes, atacs, assassinats i una contundent resposta militar la xifra de morts ha pujat a 31. Quatre són israelians, la resta, els 27, palestins. La xifra de ferits és molt més elevada, uns 1.400, 23 dels quals són israelians.

Els atacs que més repercussió han causat s’han produït majoritàriament a Jerusalem. La primera agressió es va produir a l’autobús de la línia 78 de la capital d’Israel quan dos palestins, que posteriorment van ser abatuts, van disparar i apunyalar els passatgers. El fet va comportar una sèrie de revoltes i disturbis comparables a la segona intifada de l’any 2000. Altres atacs palestins en resposta a l’actuació dels militars israelians i a les “mesures de seguretat” han tingut lloc els últims dies, comés el cas d’un home palestí va estimbar el seu automòbil contra una parada de transport públic al centre de Jersusalem.

Ahir, en resposta a la crida d’Ismail Haniye, cap del govern de Hamás al territori de Gaza, que instava als palestins a seguir lluitant i atacant per “alliberar Jerusalem”, quatre israelians van ser apunyalats per tres palestins, que van acabar morts.

“Intifada és la resposta natural del silenci al món”, va remarcar Hamás, que va beneir els atacs dels palestins, va rendir homenatge als abatuts durant la lluita per la causa de l’alliberació de Palestina de la ocupació d’Israel i va animar a seguir atacant els israelians als territoris ocupats amb armes blanques per tirar endavant el que alguns han anomenat l’”Intifada dels ganivets”.