Terricabras: “La UE no avança a causa dels estats”

0
Josep Maria Terricabras - Diari Catala
Josep Maria Terricabras

L’eurodiputat Josep Maria Terricabras fa un repàs a l’agenda política europea i planteja els nous reptes que tenen per davant els estats membres

El vicepresident del grup de Els Verds/Aliança Lliure Europea, Josep Maria Terricabras, ha repassat avui en una trobada amb la premsa catalana els principals punts de l’agenda política europea, i més concretament els del seu grup. Durant la conferència, l’eurodiputat ha presentat la radiografia dels temes candents, tot i que l’hi ha estat complicat presentar mesures concretes com a membre individual.

Les persones refugiades i les decisions de països com Dinamarca i Suècia han ocupat gran part de la trobada, encara que també hi ha hagut espai per l’euroescepticisme creixent, el TTIP, Schengen i problemàtiques que afecten directament Catalunya, com el Pla de la Conca de l’Ebre.

Terricabras s’ha mostrat a favor d’un canvi en la manera de concebre la Unió Europea, ja que creu que és necessari reincloure a la ciutadania en la presa de decisions i posar-la a l’agenda mediàtica dels països. Tot i això, s’ha mostrat molt crític en la manera d’actuar de la UE: “Els passos de la UE no van en la bona direcció”, ha dit.

“La UE va néixer a causa dels Estats, però ara no avança a causa dels Estats”, afirmava fent referència al fet que els membres haurien de transferir més competències a la Unió Europea i deixar de tractar alguns assumptes com “interns”.

Un dels assumptes relacionats és la reforma de la Llei Electoral de la Unió Europea, que entraria en vigor a les eleccions de 2019 i que podria introduir la possibilitat que els estats membres, dins de la seva circumscripció, establissin un llindar del 3% al 5%. “La idea va ser d’Alemanya, que no ho va poder establir de manera nacional i ho ha proposat a la UE”, ha dit Terricabras.

“Aquí notem la Große Koalition entre socialdemòcrates i populars europeus”, afegia l’eurodiputat. Si s’aprovés, seria la primera vegada que hi hauria aquesta condició en unes eleccions europees, i podria provocar que alguns partits quedessins sense representació al Parlament Europeu.

“Nosaltres [ERC-NEC] vam aconseguir dos diputats i més de 600.000 vots, però en el total de l’Estat només suposa un 4,9% així que podríem quedar fora si s’aprovés aquesta reforma“. Tot i així, ha remarcat que alguns estats del Consell no ho veuen clar, per la qual cosa serà complicat aprovar-ho.

També ha posat èmfasi en el fet que el Grup del Partit Popular Europeu va votar en contra en un primer moment d’incloure les llistes cremallera com a requisit. Després van rectificar i van afirmar que les posarien a partir del 2024, però al final la petició ha acabat en un paràgraf final que diu que “els estats membres garantiran la paritat de gènere”.

L’asil, tema pendent

Josep Maria Terricabras ha volgut remarcar que des de la Unió Europea no s’està fent prou per protegir i acollir les persones refugiades, però tampoc ha presentat cap mesura concreta com a membre de Grup parlamentari. És el tema al que li ha donat una importància major i el que, diu, afecta més als valors europeus.

“La meva generació mirava a Dinamarca i a Suècia amb admiració”, ha dit. Però ambdós països han adoptat unes mesures molt restrictives pel que fa al tractament i acollida dels i de les refugiades. Terricabras ha remarcat el fet que es criticava molt el tancament de fronteres d’alguns països, però que la decisió de Dinamarca mostra “una via indirecta dels països més civilitzats per tancar fronteres”.

“A Síria no s’hi va actuar, bàsicament, pels nord-americans”

Segons l’eurodiputat, la problemàtica s’hauria d’haver tractat abans, amb la prevenció i intervenció a, sobretot, la guerra de Síria. “A Síria no s’hi va actuar, bàsicament, pels nord-americans”, ha dit. Ara, però, s’ha d’enfocar l’actuació des de l’acollida dels refugiats, però des de la Unió Europea les decisions estan pausades.

“De vegades costa menys criticar Aràbia Saudita que Dinamarca”, ha dit Terricabras fent referència a la inacció de la UE davant la decisió del país. Davant la pregunta de quines solucions havien proposat, ha recordat que des del Parlament “no tenim capacitat de decisió”, però que, segons ell, s’haurien de tenir en compte aquells països que poden rebre més refugiats en termes econòmics i establir quotes i obligacions. Ara bé, ha remarcat que el sosteniment de tantes persones durant una durada prolongada “serà impossible”.

L’euroescepticisme com a conseqüència

Aquest és un dels esdeveniments que, segons Josep Maria Terricabras, “accelera l’euroescepticisme”. La tardança de la Unió Europea en establir mesures concretes, sumades al creixent auge de l’extrema dreta, fan que augmenti aquest fenomen. “L’euroescepticisme ha crescut molt en un any i mig, i això em té molt preocupat”, ha afegit.

El vicepresident del Grup de Els Verds/Aliança Lliure Europea ha afirmat que els problemes fronterers, “a la pràctica” faran que Schengen caigui. “No excloc que ara per ara es digui que es suspengui [el tractat] durant dos anys o fins que acabi la problemàtica”.

Un altre punt que centra el focus en l’euroescepticisme és el pròxim referèndum que hi ha plantejat a la Gran Bretanya per decidir si segueixen formant part o no de la UE. Terricabras s’ha mostrat prudent en aquest tema i ha dit que probablement aquesta separació no es produeixi, ja que “tant la UE com Gran Bretanya perdrien molt”.

“No excloc que ara per ara es digui que es suspengui [el tractat] durant dos anys”

La Conca de l’Ebre i Europa

Com a membre la Comissió de Peticions, Josep Maria Terricabras ha traslladat a la Unió Europea, juntament amb altres eurodiputats i organitzacions la problemàtica sorgida per l‘aprovació del Pla de la Conca de l’Ebre. “El Govern espanyol en funcions sabia que ho havia de plantejar abans que se li acabés el termini i així ho ha fet”.

Tot i així, s’ha mostrat convençut que el “Pla de la Conca de l’Ebre no anirà endavant” i quedarà aturat a Europa perquè “no és acceptable”. Tanmateix, Terricabras ha recordat que “va lluitar” per a què una delegació de la Comissió anés a l’Ebre a estudiar la situació. Aquesta visita serà finalment el dia 8 de febrer, i els delegats i delegades faran un informe sobre la situació per després estudiar-la en profunditat.

Després de tractar tots els temes que creia importants per a l’agenda europea i catalana, Josep Maria Terricabras ha recordat que “tot això no es pot resoldre amb menys Europa, sinó que s’ha de resoldre amb més Europa”.