The New York Times: ‘The Next Move for Catalans’

0
Eleccions 27s
@twitter
Eleccions 27s
Romeva votant el dia 27 de setembre

El diari The New York Times dedica un editorial a analitzar la política catalana 

El The New York Times ha realitzat un editorial en referència als escenaris posteriors a les eleccions del 27 de setembre. En el seu text, el rotatiu destaca la victòria de les forces independentistes en escons, alhora que recorda que no s’ha assolit la majoria de vots, cosa que considera que no serviria per proclamar unilateralment la independència. Ara bé, també detalla que aquestes eleccions han estat fruit de la negativa de l’Estat d’oferir un referèndum, com ha succeït a Escòcia o al Québec. Concretament, el diari novaiorquès es mostra molt crític amb Mariano Rajoy pel seu immobilisme, assegurant que d’aquesta manera l’únic que aconseguirà és augmentar les ànsies independentistes de la població catalana, ja que no han pogut prendre cap decisió.

El diari també expressa els seus dubtes respecte a una millora econòmica per a Catalunya en cas d’independència, i creu que el que haurien de fer les forces independentistes és ‘utilitzar la seva força per guanyar més control sobre els seus afers’. No sembla però aquest un escenari plausible ni per part de Junts pel Sí i la CUP (ni pel seu electorat, superada la via autonomista) ni per part de la Moncloa (en els darrers anys quasi ‘immobilista per naturalesa’, i les expectatives de canvi aquest desembre són baixes).

Tot sembla indicar, tot i que les prediccions polítiques en aquest moment no són gens senzilles, que s’acabarà produint un pacte independentista al Parlament, i que Junts pel Sí podrà aplicar gran part del seu programa electoral. Aquest programa inclou unes eleccions constituents i un referèndum d’aprovació d’una nova Constitució per d’aquí a 18 mesos, així que sembla que hi haurà noves oportunitats per poder analitzar novament què ens diu la gent del país (que ja ha dit forces coses aquest 27S), la qual haurà de validar les estructures d’Estat que s’han de crear en els propers mesos.