Theresa May aposta per una relació innovadora entre RU i UE

0
Theresa May UK
La primera ministra del Regne Unit, Theresa May | Foto: Foreign and Commonwealth Office

La líder britànica no vol que s’apliquin models ja existents de relació entre la UE i tercers països i aposta per crear un nou model

La primera ministra britànica, Theresa May, ha advocat aquest dimecres per dissenyar una relació innovadora entre el Regne Unit i la Unió Europea després del Brexit, i s’aparta dels models ja existents amb tercers països. “Crec que hauríem de desenvolupar un model en què encaixin el Regne Unit i la UE, no adoptar necessàriament un model que ja existeix”, ha dit en la roda de premsa que ha ofert juntament al primer ministre italià, Matteo Renzi, a Roma, on està de visita oficial.

May s’ha referit a aquesta qüestió després que el ministre de Comerç Internacional, Liam Fox, hagi esbossat aquests dies la possibilitat d’abandonar la unió duanera i negociar un tractat de lliure comerç especial amb la UE.

El principal motor del Brexit ha estat el desig dels britànics de frenar el flux de ciutadans comunitaris al Regne Unit, per la qual cosa May ha aclarit en múltiples ocasions que el control de les fronteres no és negociable. Tot i això, el lliure trànsit de persones va vinculat indissolublement a l’accés al lliure tràfic de béns, serveis i capitals, del qual el Regne Unit pretén seguir beneficiant-se, tenint en compte que la UE representa un dels seus mercats més gran.

 

“Brexit és brexit”, li ha recordat Matteo Renzi a la primera ministra del Regne Unit

 

Per la seva banda, Renzi ha insistit, de la mateixa manera que els mandataris de França i Alemanya, que el Regne Unit ha d’iniciar com més aviat millor el procés de negociacions per a la ruptura amb la UE a fi de reduir al màxim la incertesa. “Brexit és Brexit, no podem obrir una altra vegada aquesta discussió perquè llavors enviem un missatge contra la democràcia”, ha subratllat Renzi. “Itàlia farà el màxim possible per col·laborar i donar suport al procés però és important que tinguem un calendari clar”, ha reclamat.

Les autoritats europees volen que Londres invoqui com més aviat millor l’article 50 del Tractat de la UE (TJUE), que activa el procés formal de ruptura i se’n limita la durada a dos anys, després dels quals el divorci es produirà automàticament.

May ha demanat als seus col·legues europeus “temps” per fixar una posició en el si del Govern britànic sobre els objectius que el Regne Unit pretén arribar en aquestes negociacions i ha assenyalat que no invocarà el 50 fins al pròxim any.