Theresa May, la nova primera ministra britànica

0
Theresa May
La primera ministra britànica, Theresa May | Foto: Europa Press

Theresa May assumeix el lideratge del Partit Conservador i ocupa el càrrec del fins ara primer ministre britànic, David Cameron

Theresa May es convertirà la tarda d’aquest dimecres, després de la renúncia de David Cameron, en la nova primera ministra del Regne Unit, després de situar-se com a l’única candidata per assumir el lideratge del Partit Conservador.

Cameron va comparèixer dilluns a les portes del número 10 de Downing Street per aclarir què succeirà ara que May, la seva ministra de l’Interior, ha quedat com a única aspirant al tron ‘tory’ després de la retirada de la seva col·lega d’Energia, Andrea Leadsom.

“Dimecres aniré a la Cambra dels Comuns per a la sessió de preguntes, després de la qual cosa aniré a Palacio per oferir la meva renúncia. Tindrem una nova primera ministra per a dimecres a la tarda“, ha assegurat.

L’encara mandatari britànic ha destacat el gest de Leadsom que, després de quedar segona en les dues primeres votacions de les primàries conservadores, va decidir renunciar a les seves aspiracions polítiques per garantir la unitat del partit.

May es va fer amb la majoria dels vots dels 329 diputats conservadors que van participar en aquesta contesa interna, a gran distància de Leadsom, el que les deixava com a úniques candidates d’un procés electoral que tenia com data límit el 9 de setembre.

“Ja no tindrem una prolongada campanya electoral pel lideratge i crec que Andrea Leadsom ha pres la decisió correcta al fer-se a una banda perquè és clar que Theresa May té l’aclaparador suport dels parlamentaris del Partit Conservador“, ha subratllat Cameron.

També va aprofitar per donar la benvinguda a la seva successora. “Estic encantat que Theresa May sigui la pròxima primera ministra. És forta, competent i més que capaç de proporcionar el lideratge que el país necessitarà en els anys venidors”, ha afirmat.

Cameron va anunciar la seva dimissió després de la victòria del ‘Brexit’ en el referèndum celebrat el 23 de juny. La seva marxa va obrir una carrera pel lideratge del Partit Conservador en què es decidiria també el nou llogater de Downing Street.

La retirada de Leadsom no és suficient per si mateixa per desencadenar el traspàs de poder. Cal que Cameron formalitzi la seva dimissió davant de la Reina -que està a Escòcia i va tornar dimarts a Londres- perquè aquesta designi a la primera ministra proposta pels ‘tories’.

May, defensora de la permanència a la UE durant la campanya per al referèndum, ha avançat que el seu Govern tindrà tres prioritats: aconseguir el millor acord entre Londres i Brussel·les per trencar els vincles, unir el Partit Conservador i cohesionar el Regne Unit.