Rompesuelas, nova víctima del Torneig del Toro de la Vega

0
El torneig se celebra a Tordesillas (Valladolid)
El torneig se celebra a Tordesillas (Valladolid)
Rompesuelas abans de morir

Rompesuelas víctima d’una tradició marcada per la viòlencia

Rompesuelas és el nom del toro que ha estat elegit pel Torneig del Toro de la Vega, celebrat des del 1534 a Tordesillas (Valladolid) i declarat festa d’interès turístic nacional al 1980.

Aquest torneig consisteix en la persecució d’un toro per part de 39 persones que comença al cantó de la Vega del riu Duero, on els participants han d’aconseguir matar al toro clavant-li llances abans que aquest aconsegueixi sobrepassar els límits fixats per l’organització, i en cas que ho aconsegueixi el toro esdevé guanyador del torneig i és indultat. Això, però ha succeït en molt poques ocasions i en la majoria d’aquestes han acabat essent sacrificats degut a les males condicions en que es trobaven al finalitzar el torneig.

Es tracta d’un torneig que ha despertat molta polèmica, fins i tot el fet que s’anomeni torneig, ja que alguns apunten que no ho és perquè es tracta d’una lluita amb dos bàndols desiguals, on d’una banda hi ha un sol toro i de l’altra trenta-nou llancers.

[quote]“La tortura no és cultura” en la que més d’un centenar d’artistes s’ofereixen a participar de forma gratuïta en un festival de música celebrat a Tordesillas a canvi de que es prohibeixi el Toro de la Vega[/quote]

La tensió s’ha fet patent des de primera hora del matí, entre els defensors d’aquesta festa i els animalistes que han acabat agredint-se mútuament en certes ocasions sense que la Guàrdia Civil intervingués, i fins i tot s’ha produït una agressió a un reporter del programa d’Ana Rosa, de Telecinco, per part d’un defensor del torneig, el qual li ha etzibat una sèrie de cops al seu micròfon i acte seguit ha marxat amb total impunitat sense que ningú hi intervingués.

Com cada any, s’han celebrat manifestacions en contra d’aquest torneig, i la mobilització popular ha anat in crescendo fins al punt d’aconseguir 120,000 firmes per part del Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA), les quals es varen entregar dimarts passat a la seu del PSOE a Madrid. El líder del partit, Pedro Sánchez s’ha posicionat en contra del maltractament animal, i ha assegurat que si aconsegueix governar aprovarà una nova llei contra el maltractament animal acompanyada de la prohibició d’aquest torneig, tot i que ha anunciat també que no sancionaran al socialista José Antonio González Poncela, alcalde de Tordesillas, ja que creuen que si la població l’ha escollit no hi poden intervenir. L’alcalde de Tordesillas ha anunciat que el Torneig del Toro de la Vega se seguirà celebrant mentre la gent del poble ho vulgui.

S’han plantejat algunes iniciatives a través de plataformes com “La tortura no és cultura” en la que més d’un centenar d’artistes s’ofereixen a participar de forma gratuïta en un festival de música celebrat a Tordesillas a canvi de que es prohibeixi el Toro de la Vega. Altres personatges públics televisius també s’ofereixen a participar-hi, com Arturo Valls i el Gran Wyoming.

Cal destacar també la intensa mobilització a les xarxes socials, on aquest matí a twitter l’etiqueta #Rompesuelasvivo ha esdevingut Trendic Topic i el bloqueig de la pàgina web de l’ajuntament de Tordesillas per part d’un grup de hackers.

A més a més, aquest matí més d’un miler de persones han intentat boicotejar la festa bloquejant els accessos i s’han lligat davant d’ells, esperant que els desallotgessin per la seva seguretat i així aconseguir impedir, o si més no retardar el començament del torneig. Tot i això, i els avisos de la Guàrdia Civil als organitzadors, aquests han decidit començar i a les 11:06 del matí el toro ha sortit sense que els manifestants lligats fossin desallotjats, posant en perill la seva seguretat ja que el toro ha passat a tan sols un metre seu sense que aquests es poguessin desencadenar ni protegir-se de cap manera.

Finalment, els llancers han acabat amb la vida de Rompesuelas, tot i que la seva mort s’ha declarat nul·la, ja que s’han incomplert tres punts del reglament: el primer llancer que aconsegueix ferir-lo és l’únic que pot matar-lo, i ho han fet vàries persones, no se’l pot ferir des del seu darrere, i s’ha fet en diverses ocasions i per últim l’han atacat en zones fora dels límits establerts per l’organització.

Així doncs, cap dels participants ha esdevingut guanyador del torneig i un any més el gran perdedor ha estat un toro de només sis anys, al que s’espera que sigui l’última víctima d’aquesta tradició.