L’encesa del pebeter, prop de les 4 del matí hora espanyola, ha donat el tret de sortida als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. Dels 306 esportistes espanyols presents a Rio, 200 van participar a la cerimònia inaugural a l’estadi de Maracaná, abanderats pel tenista Rafa Nadal.

Els ciclistes no hi van poder participar perquè aquest matí ja començaven la prova de fons en carretera.

Història i compromís amb el planeta

La cerimònia dels primers Jocs Olímpics que es celebren a un país sud-americà va ser discreta en temps i poc ostentosa. Però va posar de relleu el compromís de Brasil amb el medi ambient i amb la natura. El director i productor brasiler, Fernando Meirelles, va preparar l’apertura dels XXXI Jocs fent un repàs a la barreja de cultures que ha format la societat brasilera al llarg de la història.

Va ser-hi molt present la cultura de les faveles sobre les emblemàtiques platges de Rio. Per damunt de tot hi va destacar la crida a la consciència global per aturar la contaminació i l’escalfament de la terra. En definitiva: el compromís amb la natura.

Foto: Reuters
Cerimònia Inaugural Rio de Janeiro | Diari Català

La garota d’Ipanema

La model brasilera coneguda internacionalment, Gisele Bundchen, va fer acte de presència com la noia d’Ipanema. La música i el ball van ser protagonistes absoluts de tota la cerimònia, amb Zeca Pagodinho i Marcelo Peixoto, el rap de MC Soffia i Karol Conka i la capoeira. “País Tropical” va marcar el ritme de 1.500 ballarins.

La torxa

 El moment més aplaudit va ser quan van aparèixer els equips de refugiats i Brasil i l’entrada de la bandera olímpica, seguida de molta samba i del foc olímpic. L’extenista Guga Kuerten va entrar a l’estadi amb la torxa. Va agafar-li el relleu l’exjugadore de bàsquet, Hortencia Marcari, qui va cedir el foc a l’últim rellevista de la torxa, el que va ser bronze a Atenes en carrera de llarga distància, Vanderlei de Lima.

El foc olímpic cremarà a Rio de Janeiro fins el proper 21 d’agost.