Tots contra Donald Trump al segon debat

0
Donald Trump
Donald Trump, durant un acte de campanya de primàries | Foto: Gage Skidmore
Donald Trump
Donald Trump, durant un acte de campanya de primàries | Foto: Gage Skidmore

Donald Trump sembla, segons les enquestes, el rival a batre per tots aquells que vulguin guanyar les primàries del Partit Republicà

Per als candidats republicans a la presidència dels Estats Units, el multimilionari Donald Trump ha deixat de ser un simpàtic showman en la carrera de les primàries. Així ho van demostrar en el segon debat de primàries, que es va celebrar aquest dimecres i que va retransmetre la CNN. Des del primer moment, el moderador va posar el focus sobre Trump i els candidats, alhora, van carregar contra ell. Des de Jeb Bush fins a Rand Paul, passant per Carly Fiorina, van fer respondre a Trump per totes les idees populars i ofenses que, segons els altres candidats, ha llençat durant els darrers mesos.

El primer punt pel qual Trump va trobar reticències dels seus rivals en aquestes primàries va ser en el tema de la immigració. Ell va prometre deportar 11 milions d’immigrants il·legals, fet que va encendre tota mena de crítiques, però fins i tot dins el partit republicà. En concret, va ser el candidat i governador Chris Christie qui li va fer explicar com faria aquesta deportació, que Christie va catalogar com a bogeria aportant dades durant el debat. Aquest tema, el de la immigració, també va enemistar durant el debat a Donald Trump amb Rand Paul, d’origen llatí i un dels membres del Partit Republicà amb més futur segons explicaven fa uns mesos la revista Time.

El que sembla clar és que pràcticament tots els candidats republicans rebutgen el pla migratori de Trump. Jeb Bush, germà i fill d’antics presidents del país, va dir, fins i tot, que el pla que proposa el seu rival “trencaria famílies i no coincideix amb els valors representats als Estats Units”. Fins i tot va arribar a demanar a Trump que es disculpés amb la seva dona, d’origen mexicà, pels comentaris que va fer sobre les persones immigrades des de Mèxic.

Carly Fiona guanya punts

Qui va guanyar molt de terreny en aquesta carrera per liderar als Republicans als comicis de 2016 va ser la candidata Carly Fiona. L’única dona candidata entre els 15 que s’hi presenten, va ser atacada per Trump durant una entrevista en la que aquest es va referir a ella dient “mirin aquesta cara. Votaria algú per això? S’imaginen això com la cara del nostre proper president”, segons recull la BBC.

Durant aquest segon debat de primàries, celebrat a Simi Valley, California, Trump va ironitzar respecte a la polèmica que van despertar aquestes paraules. “Crec que té una cara bonica”, va dir Trump en un moment que li era especialment incòmode del debat. A partir d’aquí, Fiona va guanyar protagonisme amb les seves intervencions i propostes fins a posicionar-se, segons els analistes, més a prop del favoritisme que les enquestes donen a Jeb Bush, Donald Trump i Scott Walker.

De totes maneres, el que ha succeït fins ara no han estat mes que setmanes de discursos i missatges buits. Queden encara debats i la carrera de les primàries dels Republicans no ha fet més que començar. Molts apunten des de fa temps a una davallada de suport per a Trump a mesura que la campanya es posi seriosa i les votacions s’apropin. Aquest segon debat pot ser el punt d’inflexió o el reconeixement implícit de tots cap a Trump com l’enemic a batre.

Compartir
Article anteriorPlayStation omplirà de realitat virtual MGW amb les PS VR
Article següentUna Catalunya independent: Motor del Sud d’Europa
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]