Tres casos de triquinelosis en carn de senglar alerten als experts

0
Possible infecció amb la carn de senglar
Un porc senglar prop de l'Hospital de la Vall d'Hebrón de Barcelona

2012-06-13 23.24.19

Aquests casos podrien estar relacionats amb l’augment que ha tingut aquesta espècie a la ciutat de Barcelona en els últims anys.

Ara fa uns 10 anys, concretament el 29 de juliol del 2005 es confirmava a Espanya de forma oficial, el primer cas de ‘vaques boges’. Una malaltia que va tenir molts afectats a França o Regne Unit i que va posar de manifest les pràctiques poc saludables  que s’utilitzaven en l’alimentació d’aquests animals. Doncs bé, en l’últim mes i mig a les comarques de Girona s’han detectat tres casos de triquinelosis, també coneguda com triquinosis per culpa de carn de senglar en mal estat.

Aquesta malaltia és una infecció no aparent que pot ser mortal si no es tractada de forma ràpida. Des del Col·legi de veterinaris de Girona s’ha demanat més control per part dels veterinaris clínics, caçadors o restaurants. “Fem una crida a la responsabilitat dels caçadors, que sàpiguen que per a consum particular ho pot mirar un veterinari, sempre que tingui un sistema per detectar-ho per digestió, no en plaques com es feia abans”, ha reconegut el president d’aquesta associació, Bernat Serdà en una entrevista sobre aquest tema a Televisió de Catalunya. El mateix Serdà ha afegit “s’ha d’aplicar el nou sistema, que és més fiable. Si és per consum públic s’ha de portar a un centre de reconeixement oficial”.

Una de les causes d’aquesta carn en mal estat dels senglars és l’augment que està tenint aquesta espècie a Barcelona. En l’últim any, l’Ajuntament de Barcelona ha hagut d’afrontar 600 incidències relacionades amb senglars. Al barri de Montbau a 10 metres de la porta d’entrada a les urgències de l’Hospital de la Vall d’Hebrón és molt normal detectar la presència d’aquests animals cada matinada. Són els reis de la nit d’aquest barri. De moment no s’ha hagut de lamentar cap atac d’un senglar a una persona però el risc hi és tal i com comenta Margarita Parés, cap del Programa de Biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona. “És un senglar que es comporta de manera diferent, és més agressiu i demanen menjar perquè se’ls ha acostumat així”, ha reconegut preguntada al respecte.