operació contra l'explotació sexual a 11 clubs de Girona - Diari Catalaà
operació contra l'explotació sexual a 11 clubs de Girona - Diari Catalaà

Agents de la Policia Nacional han detingut tres persones responsables d’un grup criminal dedicat a la captació de transvestits i transsexuals, sobretot de procedència veneçolana, als quals oferien venir a Espanya a exercir la prostitució, segons informa Europa Press.

La investigació va començar fa una mica més d’un any, a través d’una trucada a la línia telefònica d’atenció a les víctimes de tràfic, feta per una persona que va denunciar ser obligada a exercir la prostitució i que sol·licitava ajuda a la policia.

Immediatament agents especialitzats en la lluita contra el tràfic d’éssers humans es van posar en contacte amb la víctima i, després de proporcionar-li l’assistència i protecció que necessitava, conforme a la legislació vigent en la matèria, van comprovar la veracitat dels fets denunciats i van posar en marxa una investigació que els va portar fins al grup criminal.

Les víctimes eren seleccionades entre els sectors més desafavorits de diferents localitats veneçolanes i, aprofitant-se de la situació de necessitat econòmica en què vivien, els oferien anar a Espanya a exercir la prostitució, amb la promesa de grans guanys amb els quals solucionar els seus problemes ràpidament.

Una vegada acceptaven l’oferta, les víctimes contactaven amb la mare del responsable i aquesta s’encarregava de proporcionar tot el necessari per al viatge.

Carta d’invitació

Entre la documentació que rebien les víctimes estava inclosa una carta d’invitació que permetia a les víctimes entrar a Espanya sense cap problema.

El traficant tenia un acord amb un ciutadà espanyol, que també ha estat detingut, que s’encarregava de formalitzar una carta d’invitació davant de la policia, que permetia a la víctima justificar el motiu del seu viatge a Espanya i no tenir problemes per entrar.

La víctima s’havia d’aprendre diversos aspectes de la vida personal dels investigats i fingir una relació d’amistat amb els mateixos per si era interrogada en el control de frontera.

Una vegada a Espanya, el traficant informava a les víctimes del deute que havien contret, uns 8.000 euros, i que fins a saldar-lo haurien d’exercir la prostitució per a ell, lliurant-li íntegrament tots els diners que guanyessin.

Explotació sexual

Les víctimes eren obligades a estar disponibles durant tot el dia i sense cap dia de descans, i estaven controlades en tot moment pel traficant, que exigia tots els diners que haguessin guanyat al final de cada jornada.

Per a publicitar els seus serveis, el traficant va fer fotografies a les víctimes, que després va penjar en diferents webs de contactes eròtics. Durant tot el temps que estaven sota el domini del traficant, aquest les amenaçava constantment amb fer-les mal tant a elles com als seus familiars, tractant-les amb absolut menyspreu i sotmetent-les a tota mena de vexacions i humiliacions.

També les castigava, incrementant el seu deute o no permetent que utilitzessin la seva habitació i obligant-les a dormir al sofà o a terra durant setmanes, despertant-les contínuament quan considerava que no havien realitzat suficients serveis o si sospitava que s’haguessin pogut guardar una part dels diners guanyats.

Resposta policial

Aquesta operació s’emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra el Tràfic d’Éssers Humans amb Fins d’Explotació Sexual posat en marxa l’abril de 2013, que va motivar l’activació de la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu ‘[email protected]’ per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d’aquest tipus de delictes.

Des de la seva posada en marxa, la Policia Nacional ha portat a terme 675 operacions i desenvolupat més de 2.100 detencions, 87 de les quals s’han realitzat gràcies a les trucades i correus rebuts a les línies oficials.

A més, s’han detectat més de 30.000 víctimes potencials, de les quals 157 eren menors d’edat i 63 s’han pogut localitzar gràcies a les trucades i missatges rebuts.