Tres jutges del Novè Circuit d’Apel·lacions dels Estats Units, designats per l’expresident demòcrata Bill Clinton, seran els encarregats de revisar el bloqueig a l’ordre executiva del president, Donald Trump, per la qual es veta l’entrada als Estats Units als ciutadans de sis països de majoria musulmana i es restringeix dràsticament el nombre de refugiats que accepta el país cada any.

L’audiència tindrà lloc al tribunal de Seattle dilluns vinent, 15 de maig, tal com ha indicat la Cort d’Apel·lacions a la seva pàgina web. Els tres magistrats assignats que revisarà aquesta ordre són Michael Daly Hawkins, Ronald Gould i Richard Paez, nomenats per Clinton, el primer el 1994 i els altres dos, el 1999.

El bloqueig va ser emès per Derrick Watson, jutge federal de Hawaii, el passat 15 de març i estès quinze dies després, per bloquejar l’aplicació de l’ordre executiva, amb prou feines un dia abans que entrés en vigor.

Aquesta resolució va ser la segona derrota per al decret migratori de Trump, després que un tribunal federal de Seattle en bloquegés la primera versió al febrer. En resposta, el mandatari va carregar durament contra la Justícia, si bé va abandonar finalment el projecte.

El segon veto migratori va ser aprovat unes setmanes després que fos bloquejat el primer, amb la retirada d’alguns dels elements més controvertits, i excloent de la llista de països l’Iraq. En el segon document hi figuren com a països vetats Somàlia, Iran, Síria, Sudan, Líbia i Iemen.