Trias vs Colau, dues visions antagòniques

0

Trias vs Colau, dues visions antagòniques

Treball, pobresa i corrupció segons CiU i BComú

A pocs dies per les eleccions municipals hi ha molts dubtes sobre qui serà el guanyador a la ciutat de Barcelona. Des de Diari Català us oferim una comparativa sobre les polítiques econòmiques dels dos principals candidats, Xavier Trias i Ada Colau.

Treball

El programa de CiU té diversos àmbits on s’esmenta la creació de treball, des de la indústria, el turisme, fins al comerç. Tot i això, si ens fixem en la part estrictament relacionada amb la creació de llocs de treball, Trias reivindica la feina feta fins ara per Barcelona Activa i planteja noves iniciatives, com reforçar els recursos destinats als Bons Compromís en 50 milions d’euros, “addicionals als 22 milions emesos entre els anys 2014 i 2015”.

A més, es proposa destinar més recursos “als tres col·lectius més colpejats per la crisi econòmica: els joves, les persones en risc d’exclusió social i la població amb més de 40 anys”. La forma de canalitzar els nous recursos serà consolidant els programes de més d’èxit, segons l’opinió de l’alcaldable, el PISL, PROPER, Treball als barris y Barcelona Crea Ocupació. Sumat a tot això, es té la intenció de “millorar els ratis d’inserció”. “Realitzarem plans de formació específics per a tots els sectors/professionals “.

Pel que fa les mesures de creació de treball de BComú, aquestes es fonamenten en la descentralització del funcionament de Barcelona Activa per a poder actuar amb una visió més propera a les necessitats dels barris.

Aquest reenfocament de Barcelona Activa farà que l’entitat se centri en cinc àrees: rehabilitació energètica i urbana, prevenció i gestió sostenible de residus, suport i reforç del teixit comercial de proximitat, atenció a les persones, especialment als infants, gent gran i dependents i, per últim, foment de l’economia cooperativa i la seva actualització tecnològica.

Transparència i corrupció

El cavall guanyador de Trias en aquesta matèria és la creació de l’organisme anomenat Govern Obert, unificant participació ciutadana, transparència i Open Data. CiU es compromet a instaurar la Llei de Transparència i a garantir que l’ajuntament contestarà el 100% de les consultes ciutadanes en un màxim de 7 dies.

Les propostes de l’actual alcalde se centren en la participació ciutadana i en la transparència, però no diuen res sobre la lluita contra la corrupció.

En contrast amb la poca importància que sembla que dóna CiU a la corrupció, el partit de Colau creu realment important la lluita contra aquesta. L’espina dorsal de la política anticorrupció de Barcelona en Comú és la creació d’una Oficina Municipal Anticorrupció. Un cop instaurada, aquesta oficina tindrà dues missions: gestionar les denúncies anònimes que puguin arribar i auditar el correcte funcionament del consistori.

Pobresa

El programa amb el que es presenta Xavier Trias qualifica els efectes de la crisi com a un “repte de primer ordre”. CiU indica, per exemple, que garantirà el subministrament d’energia i aigua a totes les llars. Per aconseguir-ho, aposta per reforçar els convenis amb les empreses subministradores amb l’objectiu de què no efectuïn talls.

Respecte a garantir l’alimentació bàsica, Trias considera imprescindible continuar realitzant DISA (punts de distribució solidària d’aliments), estendre la targeta solidària per a pagar les compres d’aliments de les famílies amb menys recursos i assegurar que les beques menjador arribin a tots els menors amb necessitats.

BComú va presentar el “Pla de xoc” contra la pobresa abans de la celebració de les primàries del partit. Es tracta d’un pla basat en quatre àmbits d’actuació: creació de treball, garantir drets socials, revisió de projectes “contraris al bé comú” i “acabar amb els privilegis” dels representants.

Una de les mesures estrella de Colau també té relació amb els subministraments bàsics: la municipalització del servei d’aigua. Per a BComú és fonamental que la gestió d’aquest “bé bàsic” no estigui sotmesa “al negoci privat”. El partit, com també l’Oficina Antifrau, considera dubtósa i opaca la concessió de la gestió de l’aigua de la ciutat comtal a Agbar. Per això, planteja la revisió del procés de privatització de la distribució de l’aigua, municipalitzar la gestió d’aquesta i plantejar millores en les tarifes.