Un tribunal turc emet una ordre d’arrest contra Fetullah Gülen

0
Fetullah Gulen
El clergue perseguit per Ankara, Fertullah Gülen | Foto: Europa Press

L’odre d’arrest pot ajudar al govern turc en la seva intenció de sol·licitar l’extradició del clergue, que viu des de fa anys als Estats Units

Un tribunal d’Istanbul ha emès aquest dijous una ordre d’arrest contra el clergue islamista Fethullah Gülen, exiliat als Estats Units, en plena campanya del Govern turc per sol·licitar l’extradició per les seves suposades activitats delictives. Gülen és, segons les autoritats de Turquia, l’instigador i principal responsable del cop d’Estat fallit del 15 de juliol. Més de 60.000 persones han estat detingudes o cessades des d’aquest intent, tots ells per la seva suposada vinculació a l’estructura de Gülen.

La Fiscalia ha sol·licitat una ordre d’arrest contra el clergue per primera vegada des del cop i un tribunal d’Istanbul ha donat llum verda a l’esmentada petició, segons l’agència de notícies estatal Anatolia. La cort ha explicat que l‘”organització terrorista” de Gülen va voler canviar l'”ordre constitucional” turc. L’ordre preveu càrrecs com “intentar enderrocar el Govern turc”, “privar els ciutadans de la seva llibertat mitjançant l’ús de la força”, “intentar ensorrar el Parlament turc” i, fins i tot, “intentar assassinar el president”, Recep Tayyip Erdogan.

L’Executiu de Turquia ha sol·licitat formalment en un mínim de dues ocasions l’extradició de Gülen, però el Govern dels Estats Units s’ha limitat a dir que estudiarà la petició. Erdogan ja ha advertit que un ‘no’ perjudicaria greument les relacions bilaterals.