Es calcula que actualment hi ha al voltant de 1.500 exemplars

 

La població de tritó del Montseny s’ha doblat en els últims deu anys gràcies al programa de criança en captivitat de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, ha informat aquest dilluns el departament en un comunicat.

Es calcula que actualment hi ha prop de 1.500 exemplars adults, entre els procedents de la criança en captivitat i els que han nascut en llibertat, a més que també ha augmentat lleugerament la seva àrea de distribució.

Tot i que l’espècie es manté estable, continua en “perill crític d’extinció”, ha alertat la Conselleria, que ha destacat que el tritó del Montseny és biogeogràficament exclusiu de Catalunya, instal·lat al vessant vallesà del massís del Montseny.

Aquesta exclusivitat el fa “especialment interessant”, ja que és l’únic vertebrat que viu en exclusiva a Catalunya i també és el més amenaçat, i la seva identificació a finals del 2005 va suposar el descobriment d’una nova espècie d’amfibi a Europa.

El programa de criança se centra en la creació d’una reserva genètica, que pretén mantenir en captivitat una representació del màxim de la variabilitat que representa la població salvatge i que ha de servir de reserva davant de catàstrofes naturals.

També treballa en hàbitats potencialment aptes per a l’espècie per poder augmentar la seva àrea de distribució, tenint en compte les diferències genètiques i morfològiques observades entre la població occidental i l’oriental de l’espècie, i seguint el principi de precaució.

500 nous exemplars

Durant els nou primers anys del programa, s’han obtingut més de 1.700 larves i, d’aquestes s’han alliberat 556 individus, entre larves i juvenils –390 en la població occidental i 166 en l’oriental–.

Les prospeccions portades a terme, han constatat la supervivència dels individus que s’han alliberat en altres anys, de manera que s’han detectat tritons alliberats el 2010 que ja han arribat a la seva maduresa sexual, fet que qualifiquen de resultats “esperançadors”.

Compartir
Article anteriorDeu fotògrafs amb discapacitat presenten l’exposició ‘Gent genial’
Article següentLa facturació online a Espanya, una tendència a l’alça
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]