El president dels EUA, Barack Obama, s’ha reunit a Espanya amb el president en funcions, Mariano Rajoy, i els altres tres principals líders polítics: Sánchez, Iglesias i Rivera 

La visita del president dels EUA, Barack Obama, a Espanya ha estat marcada pel seu curt temps. Obama va haver d’escurçar la visita i anul·lar la seva estada a Sevilla per tal d’estar unes hores més al seu país per visitar Dallas, on es va produir el múltiple assassinat de cinc policies enmig d’una revolta racial. Obama, però, sí que ha visitat la base de Rota i la ciutat de Madrid, on ha mantingut unes reunions amb els principals líders polítics espanyols.

 

Rajoy farà els esforços possibles per formar Govern

La trobada entre el president dels Estats Units, Barack Obama, i el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, s’ha produït a la Moncloa. Rajoy li ha expressat la seva disposició a fer tots els esforços que calguin per formar Govern com més aviat millor, ja que la repetició per tercer cop de les eleccions seria “una broma de mal gust”. Segons Rajoy, això afectaria “la nostra economia i el nostre crèdit fora d’Espanya”.

A més, Rajoy ha confessat que entre ells dos també han parlat de les relacions bilaterals entre Espanya i els EUA, que són “magnífiques”, del Brexit, de l’OTAN, de Colòmbia, de Veneçuela i de Cuba, entre altres coses. Obama, per la seva part, ha felicitat a Rajoy i els espanyols pel “progrés econòmic dels últims anys”. Això sí, encara que ha advertit que “s’ha de seguir millorant”.

Rajoy, qui ha regalat al seu homòleg estatunidenc un pernil, encara que la seva entrada al país esta prohibida, ha conclòs dient que “el president Obama és un bon amic d’Espanya i dels espanyols, una persona seriosa i compromesa, i esperem que torni aviat”. Una idea que ha tornat a repetir en el seu twitter.

 

Trobada breu amb Sánchez, Iglesias i Rivera

La trobada amb els altres líders polítics ha sigut més curta. Prèviament, estava previst que Obama es reunís amb Rivera, Iglesias i Sánchez durant 10 minuts amb cadascun. Finalment, però, el temps de la trobada s’ha reduït, ja que tots tres han esperat a Obama a l’aeroport de Torrejón de Ardoz i han tingut una breu trobada i s’han fet una fotografia.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha parlat de bàsquet, dels resultats del Brexit i del seu impacte a Europa amb Obama, segons el que han explicat les fons del partit. Sánchez s’ha mostrat agraït a Twitter de poder parlar amb el president estatunidenc de la situació política.

El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha regalat a Obama un llibre, anomenat “The Lincoln Brigade. A Picture history”, sobre els voluntaris estatunidencs que van participar en la Guerra Civil espanyola amb l’objectiu de recolzar el govern de la República després de l’inici de la Guerra Civil espanyola i de “lluitar contra el feixisme” com el mateix Iglesias ha escrit en la dedicatòria que ha mostrat a la xarxa social.

Iglesias ha estat acompanyat durant la breu trobada per Pablo Bustinduy, el responsable de Relacions Internacionals de Podemos. Bustinduy ha transmès els condols de l’organització pels successos de Dallas. A més, Iglesias ha transmès al president nord-americà la seva afinitat amb el senador demòcrata Bernie Sanders, qui ha competit pel poder del partit amb Hilary Clinton.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha expressat el suport del partit a la pertinença d’Espanya a l’OTAN. Així mateix, en una breu trobada entre tots dos, Rivera ha explicat a Obama que Ciutadans és un “partit centrista” que “defensa polítiques de canvi i regeneració a Espanya”, segons el comunicat del partit. A més, Rivera ha anunciat que acudirà a la convenció del Partit Demòcrata dels Estats Units que es farà el 27 i 28 de juliol a Filadèlfia i ha manifestat el seu desig i compromís de “seguir enfortint les relacions bilaterals entre els dos països”. Una idea que ha defensat en Twitter.

 

Crítiques des d’ERC

El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, i al senat, Santiago Vidal, han lliurat al Consolat dels Estats Units a Barcelona una carta dirigida a Barack Obama escrita “en nom de tots els diputats i senadors republicans de les Corts espanyoles”. El partit insisteix en el veto imposat pel Rei d’Espanya, Felip VI, i el Govern Espanyol als grups parlamentaris catalans de CDC, ERC i al basc PNB per tal que no assistissin a la reunió a Madrid amb el president nord-americà.