‘Truman’, guanyadora dels VIII Premis Gaudí

0
VIII Premis Gaudi | Diari Catala
Foto: Europa Press

La pel·lícula ‘Truman’, dirigida per Cesc Gai, ha estat el llargmetratge guanyador dels VIII Premis Gaudí de l’Acadèmia del Cinema Català

La pel·lícula ‘Truman’ ha guanyat sis de les 11 candidatures a les quals optava en la gala celebrada la nit d’aquest diumenge a l’Auditori del Fòrum de Barcelona, conduïda per Rossy de Palma.

La producció ha conquistat els títols de Millor Pel·lícula en Llengua No Catalana, Millor Director –Cesc Gai–, Millor Guió –Cesc Gai i Tomàs Aragay–, Millor Protagonista Masculí –Ricardo Darín–, Millor Actriu Secundària –Dolors Fonzi– i Millor Actor Secundari –Javier Cámara–.

Al recollir el premi a Millor Direcció, Gai ha assegurat que aquesta cinta és “especial” per a ell, i l’ha dedicat a tot l’equip, i ha remarcat que ha rodat aquesta cinta entre Barcelona i Madrid, i fins i tot que ha dirigit per Whatsapp, una cosa que mai havia fet.

La producció ‘El camí més llarg per tornar a casa’ ha guanyat el premi a la Millor Pel·lícula i el seu director Sergi Pérez ha assegurat al recollir el guardó: “Ha estat un camí molt llarg per arribar fins aquí. Li dedico el premi a l’equip, que ha treballat en condicions molt precàries”.

Ha estat un camí molt llarg per arribar fins aquí. Li dedico el premi a l’equip, que ha treballat en condicions molt precàries

Els favorits, amb quatre

El Rei de l’Havana‘, d’Agustí Villaronga, que partia com favorita amb 12 nominacions, ha aconseguit quatre premis: Millor Muntatge –Raúl Román–, Millor Música Original –Joan Valent–, Millor Fotografia –Josep Maria Civit– i Millor Vestidor –María Gil i Sonia Segura–.

L’altra gran favorita, ‘Anacleto: agente secreto‘, de Javier Ruiz Caldera, també amb 12 nominacions s’ha fet amb quatre premis: Millor Direcció de Producció, Millor Direcció Artística –Balter Gallart–, Millor So i Millors Efectes Visuals.

La gran perdedora de la nit ha estat la cinta ‘Barcelona, nit d’hivern‘, de Dani de la Orden, que no ha aconseguit cap de les set categories en les quals competia; i alhora la producció ‘Ningú vol la nit‘, d’Isabel Coixet, ha conquistat el premi a Millor Maquillatge i Perruqueria.

La catalana internacional Laia Costa ha estat premiada com a Millor Protagonista femenina per ‘Victòria’, i per vídeo ha dit: “Fer la traca final a casa em sembla la millor manera d’acabar el viatge. No dubteu que ho celebraré aquí”.

Fer la traca final a casa em sembla la millor manera d’acabar el viatge. No dubteu que ho celebraré aquí

Altres reconeixements de la nit han estat per a ‘Game Over‘ com a Millor Pel·lícula Documental; ‘L’adéu‘ com a Millor Curtmetratge; ‘13 dies d’octubre‘, de Carlos Marqués-Marcet, com a Millor Pel·lícula per a Televisió; ‘Atrapa la bandera‘, d’Enrique Gato, com a Millor Pel·lícula d’Animació, i ‘Mandariinid] com a Millor Pel·lícula Europea.

La presidenta de l’Acadèmia, Isona Passola, ha aprofitat la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i del conseller de Cultura, per demanar-los que en aquesta nova etapa en les quals “no se sap de quines eines” disposarà Catalunya es millori el finançament de la cultura després d’anys a la cua, amb un 0,7% dels comptes.

Amb una assistència d’unes 2.000 persones, aquesta vetllada de la cinematografia catalana ha homenatjat Rosa Maria Sardà amb el Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2016 –absent en la gala–; ha recordat als 24 membres de la professió morts durant 2015 i ha dedicat una emotiva cançó als desnonaments de la mà de Sílvia Pérez Cruz.

Moments destacats han estat un ‘macroselfie’ fet per Santi Millán amb Andrés Velencoso amb tots els assistents i quan parlant sobre ‘El rei de l’Havana’, Rossy de Palma ha tret un consolador negre, que ha simulat llepar i ha aconsellat enganxar a una cadira per tenir a l’home perfecte: “Sempre callat, mai es queixa i sempre dur”.

Han sortit a col·lació en la gala temes com la propietat intel·lectual, la reivindicació de la igualtat de gènere -donant abans els premis masculins que els femenins, al contrari de com es fa tradicionalment–, la reivindicació de la creativitat catalana i escassos comentaris polítics.

Entre els convidats, ha destacat la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha destacat el paper del cinema com un dels “grans exportadors del talent internacional de la cultura catalana”.