Malgrat algunes victòries rivals, Donald Trump i Hillary Clinton s’han emportat bona part de les primàries i ‘caucus’ celebrats aquest dissabte als EUA

 

Després d’un ‘superdimarts’ que va consolidar el lideratge de Donald Trump i Hillary Clinton a les primàries republicana i demòcrata respectivament, aquest dissabte s’han celebrat primàries i ‘caucus’ a quatre Estats –pels republicans, tres per demòcrates- que han servit per, d’una banda, consolidar el seu avantatge i favoritisme, però de l’altre per identificar un rival clar que potser Trump i Clinton tenen fins al final.

Per la banda republicana, la crida dels veterans del Partit Republicà contra Donald Trump sembla tenir una mínima traducció en els resultats d’aquest dissabte. Si bé el multimilionari novaiorquès ha guanyat a Louisiana i Kentucky, el que sembla serà el seu únic gran rival a partir d’ara –i favorit per l’establishment republicà-, Ted Cruz, s’ha imposat a Maine i Kansas i ha quedat segon allà on Trump ha guanyat.

Cruz encara està lluny de Donald Trump a la carrera per a la nominació del partit però aquests resultats el mostren a ulls dels republicans com l’aposta per aquells que volen evitar que el candidat sigui Donald Trump. Això sí, el de Texas s’haurà d’afanyar perquè el Partit Republicà va anunciar aquesta setmana que, malgrat no estiguin d’acord amb ell, si Trump és nominat com a candidat, rebrà el total suport del Partit.

 

Sanders s’imposa 2 a 1

Les tres primàries de dissabte suposen oxigen per un dels candidats demòcrates, Bernie Sanders, que veu des del ‘superdimarts’ que la distància amb Hillary Clinton, la gran favorita, és cada cop més gran. Malgrat tot, aquesta matinada Sanders ha aconseguit imposar-se a Clinton en dos dels tres Estats en que hi havia procés electiu.

Malgrat no són Estats de gran pes –no aporten gaires vots en la decisió final-, Bernie Sanders s’ha imposat a Kansas i Nebraska, mentre que Clinton hauria guanyat a Louisiana, segons uns resultats que encara no són definitius.

Compartir
Article anteriorEl ‘Museu Casteller de Catalunya’ obrirà al 2017
Article següentVÍDEO – El Congrés coneix Gabriel Rufián
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]