El TSJC critica la politització del Tribunal Constitucional

0
Jesus Maria Barrientos
Jesus Maria Barrientos, entrevistat a Els Matins | Foto: TV3

Jesús Maria Barrientos, president del TSJC, lamenta que s’utilitzi massa el TC per “qüestions polítiques”

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, ha lamentat que s’acudeix massa al Tribunal Constitucional (TC) per resoldre qüestions polítiques, fet que “no és bo per a la salut democràtica”.

En una entrevista aquest dimecres a TV3, Barrientos ha insistit en la idea que ja va expressar quan va prendre possessió del càrrec el 26 de febrer: “Jo no crec que els tribunals siguin el camp on han de dilucidar-se les qüestions polítiques”.

Això sí, una vegada que un partit polític acudeix al tribunal, aquest ha de donar-li resposta perquè el TC “ha de revisar que l’actuació de les administracions s’ajusten al marc legal” i que les decisions no desbordin el camp constitucional.

Sobre el cas 9N, en què entre d’altres s’investiga l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, per la consulta sobre la independència del 2014, Barrientos ha defensat l’absoluta independència del jutge instructor que es guia per “criteris estrictament jurídics”.

Ha insistit en el fet que si hi havia alguna inspiració política en les querelles de la Fiscalia i altres acusacions en aquesta causa, quan el tribunal les ha admès a tràmit “el contingut polític queda fora” i el jutge investiga amb criteris purament jurídics.

 

“Cal acceptar” la sentència del ‘cas Benítez

Després de preguntar-li pel pacte al qual aquest dilluns s’ha arribat en el cas Benítez i en què sis agents dels Mossos d’Esquadra han reconegut, a canvi d’una pena mínima, ser autors de l’homicidi imprudent del veí del Raval, Barrientos ha recalcat que la sentència l’han subscrita totes les parts incloent les tres acusacions: la Fiscalia, la particular i la popular.

“És una forma de finalització del procés i cal acceptar-la com a tal”, ha afegit el president del TSJC, que ha reconegut que una altra cosa és que una part de la societat hagi quedat una mica defraudada perquè tenia altres expectatives.

Pel que fa al retard acumulat en el cas Millet, encara pendent de judici, Barrientos ha reconegut que el “posa vermell” -la investigació va començar el 2009-, però ha explicat que s’han produït diversos condicionants que han provocat aquest retard, com canvis en els jutges d’instrucció i que les parts interposen “tots els recursos que tenen al seu abast per endarrerir” la causa.