L’Executiu turc considera que Occident va “deixar sols” els ciutadans del país durant el cop d’Estat fallit del passat 15 de juliol

El ministre d’Afers Estrangers turc, Mevlüt Çavusoglu, ha assegurat que la Unió Europea comet “errors greus” en les seves relacions amb Turquia des del cop d’Estat fallit del 15 de juliol. El Govern turc critica que els Estats Units i Europa hagin mostrat una preocupació exagerada per les mesures de repressió preses després del fallit motí militar i hagin expressat indiferència en relació amb el cop.

Més de 240 persones van morir en l’intento de cop d’Estat perpetrat per un grup de militars, que van requisar avions de combat, helicòpters i carros de combat, i van obrir foc contra civils en l’intent per prendre el poder. Més de 60.000 persones entre militars, membres del poder judicial, funcionaris públics i d’educació han estat detinguts, suspesos o són investigats des d’aleshores per la seva relació amb el motí.

 

El govern turc assegura que el suport ciutadà a l’adhesió de Turquia a la UE ha baixat 30 punts des del cop d’Estat

 

Les negociacions perquè Turquia accedeixi al bloc comunitari han tingut un avanç lent des del seu començament, el 2005, i molts dels principals països de la Unió Europea dubten que Ankara estigui llesta per accedir al club comunitari. De manera semblant, el suport dins de Turquia per a aquest objectiu també ha fluctuat. “La Unió Europea comet alguns errors greus”, ha dit Mevlüt Çavusoglu, en una entrevista concedida a l’agència estatal de notícies Anatolia. “El suport entre la població per a l’accés a la Unió Europea vorejava el 50%, assumeixo que ara està entorn del 20%”, ha afirmat.

Aquest dimarts, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, es va reunir amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, a Sant Petersburg. A Occident alguns temen que els dos líders poguessin usar aquest acostament per pressionar Washington i la Unió Europea, fet que generaria tensions en el si de l’OTAN, aliança de la qual forma part Turquia.

Çavusoglu ha assegurat que l’acostament entre Ankara i Moscou no pretén incomodar ni Europa ni els Estats Units, però ha advertit Occident de la possibilitat que un dia pugui “perdre” Turquia. “No estem esmenant les nostres relacions amb Rússia per enviar un missatge a Occident”, ha assenyalat Çavusoglu. “Si Occident perd un dia Turquia, no serà per les relacions turques amb Rússia, la Xina o el món islàmic, sinó per causa d’ells mateixos”, ha conclòs.