Turquía ha processat 8.000 dels 15.000 detinguts durant la ‘purga’

0
Turquia cop d'estat
Policies turcs durant el cop d'Estat | Foto: Reuters

El govern d’Erdogan insisteix en la teoria que els més de 8.000 soldats involucrats al cop d’Estat fallit seguien ordres de Fetulah Gülen

Les autoritats turques han detingut més de 15.000 persones, inclosos més de 10.000 soldats, després del cop d’Estat fallit del passat 15 de juliol, segons ha informat el ministre de l’Interior turc, Efkana Ala, citat per la cadena CNN Turk.

Un total de 8.113 persones han estat arrestades formalment en espera de judici, ha precisat el ministre. L’exèrcit de Turquia ha denunciat aquest dimecres que 8.651 militars van col·laborar en l’intent, fet que suposa un 1,5% del total d’efectius de les Forces Armades.

L’exèrcit ha afirmat en un comunicat emès a través la cadena de televisió turca NTV que els militars involucrats pertanyien a una xarxa “terrorista” liderada pel clergue musulmà Fetulah Gülen, que va estar durant dècades al capdavant del moviment Hizmet (Servei), als membres del qual instava a infiltrar-se en les institucions i òrgans de l’Estat.

Les Forces Armades han assenyalat que 35 aeronaus, incloent 24 avions de combat i 37 helicòpters, 246 vehicles i 37 tancs es van utilitzar durant l’intent colpista, que es va saldar amb 246 morts i més de 2.000 persones ferides. A més, l’Exèrcit ha manifestat que té el poder suficient per enfrontar-se a futures amenaces.

 

Detinguts una cinquantena de periodistes

Prèviament, CNN Turk havia informat que les autoritats han emès aquest dimecres ordres d’arrest contra 47 periodistes. La Policia ha rebut ordre de detenir els reporters en el marc de la investigació contra Gulen. Els periodistes treballaven per al diari Zaman, vinculat amb Gulen i que va ser pres per les autoritats turques el març en el marc de la campanya contra els partidaris del predicador.

La Policia ha escorcollat l’habitatge al centre d’Istanbul d’un dels periodistes, Sahin Alpay, entorn de les 6.00 hores (5.00 hora catalana) aquest dimecres i l’ha detingut després d’un escorcoll que ha durat unes dues hores i mitja, ha informat l’agència Dogan.

Segons una font governamental, “els fiscals no estan interessats en el que els columnistes van escriure o van dir” sinó que “en aquest punt, el raonament és que destacats treballadors de ‘Zaman’ és probable que tinguin coneixement íntim de la xarxa de Gulen i com a tal puguin beneficiar la investigació”.

Tot i això, la llista inclou periodistes, com Alpay, conegut pel seu activisme d’esquerra que no comparteixen la visió religiosa del moviment de Gulen. Aquest dilluns, els mitjans han informat que s’havien emès ordres d’arrest contra 42 periodistes més, 16 dels quals estan sota custòdia.