Televisió Espanyola dedica el doble de temps a Maduro que a l’atur

0
TVE
Foto: Europa Press.

El Consell d’Informatius de TVE denuncia que els telenotícies dediquen el doble de temps a parlar de Nicolás Maduro que de l’atur

El Consell d’Informatius de TVE es veu amb l’obligació de reiterar la petició de neutralitat i imparcialitat a la Direcció“. D’aquesta manera comença l’informe publicat per l’òrgan professional de la televisió pública en què es demostra la desigualtat a l’hora de tractar determinats temes durant el mes de maig.

El contingut dels telenotícies, segueix l’informe, “segueixen patint d’un greu desequilibri favorable a les tesis del Govern i del partit que el sustenta, tant en contiguts com de temps”. Destaquen el fet que PP i PSOE estiguin sobrerrepresentats en els programes informatius i que es parli el doble de Veneçuela i Nicolás Maduro que de l’atur, el problema que més preocupa a la ciutadania espanyola segons el CIS.

El càlcul que han fet ha estat quantitatiu i han sumat els minuts als programes informatius dedicats a cada tema durant el mes de maig. A més, després han comparat les seves posicions dins les escaletes de cada telenotícies. Pel que fa a la representació dels partits, la informació referent al PP ocupa fins a vuit vegades més que en la que es parla de Podemos.

Concretament, el Partit Popular ocupa el 34,74% del temps total de les emissions d’actes polítics tot i que va obtenir un 28,71% de vots al 20-D. Al PSOE se li dedica el 28,95% tot i el 22,01% de sufragis. En canvi, a Podemos i les seves confluències se’ls hi dedica un 4,36% del temps a la pantalla tot i que sumen un 20,68% dels vots. Ciutadans va acabar al quart lloc amb un 13,94% i se’ls hi ha dedicat un 9,36% del temps de maig.

També destaquen que “resulta cridaner que es dediqui a la quarta força política, Ciutadans, més del doble – 2 hores i 11 minuts – que a Podemos – 1 hora i un minut -, la tercera força a les últimes eleccions” al Canal 24 hores.

Pel que fa als assumptes que més preocupen a la ciutadania, com són l’atur i la corrupció, les diferències també són remarcables. Durant el mes passat, es van dedicar 31 minuts a informacions sobre assumptes relacionats amb l’atur mentre que a la situació de Veneçuela se li han dedicat 71 minuts.

Pel que fa a la corrupció, apunten que se’n parla de manera diferent si els casos esquitxen al PP o a d’altres formacions. “Els casos que afecten al PP i al Govern s’ofereixen amb un perfil molt baix en temps i ubicació en l’escaleta, mentre que els que esquitxen a altres partits són àmpliament destacats a sumaris i obertures”, denuncien.

Per demostrar la influència del Govern i el PP a la televisió pública, van fer la suma del temps dedicat a actes dels populars i de l’Executiu i va sortir que se’ls hi dedicava un 55,33% del total de temps dedicat a la informació política dels telenotícies. Aquestes dades, diuen “són només un indici que il·lustra amb números el greu problema de credibilitat al qual s’enfronta la radiotelevisió pública a Espanya”.