Després dels atacs terroristes, la UE ha aprovat la creació de la PNR; una mesura que contra les dades dels passatgers per detectar el terrorisme

El Parlament Europeu ha aprovat la creació d’un registre europeu de dades dels passatges de transport aeri. La mesura, coneguda com a PNR per les seves sigles en anglès, és una mesura que s’ha desbloquejat a causa de la pressió dels governs per lluitar en contra del terrorisme yihadista. La creació del PNR acaba així amb la discussió entre els defensors de la privacitat i entre els que creuen necessària la mesura per acabar amb el terrorisme.

La mesura comportarà que les companyies aèries hagin d’entregar a les autoritats nacionals les dades dels passatgers de les seves rutes a tercers països amb sortida o arribada des d’un Estat membre. No obliga a presentar les dades dels vols intracomunitaris.

La creació d’un registre europeu de dades dels passatgers del transport aeri és una mesura aplaçada durant anys pels dubtes que plantejava sobre la privacitat i la protecció de dades. Després dels atemptats de l’últim any a París i Brussel·les, alguns països, com ara França, havien agumentat la pressió sobre els eurodiputats per tal de desbloquejar aquest instrument. Consideren que és una eina fonamental per detectar l’entrada de terroristes formats en Síria i Irak i que regressen a Europa amb l’objectiu de cometre atemptats.

Els detractors del registre recorden que els terroristes implicats en els atemptats de París i Brussel·les tenen nacionalitat francesa o belga, i es van moure per cotxe. Finalment, la creació del PNR ha sigut aprovada amb 461 vots a favor, 179 en contra i 9 abstencions.