El TC d’Àustria anul·la les eleccions presidencials

0
Alexander Van der Bellen, nou president d'Àustria | Foto: Govern de Salzburg
Alexander Van der Bellen, nou president d'Àustria | Foto: Reuters

Les votacions que es van celebrar a Àustria al maig i que van ser guanyades per Van der Bellen han sigut anul·lades per “irregularitats”

El Tribunal Constitucional d’Àustria ha anul·lat el resultat de les eleccions presidencials del país que va guanyar l’ecologista Alexander Van der Bellen en contra de l’ultradretà Norbert Hofer. Així, ho ha informat el diari The Guardian que ha senyalat que segons el president del tribunal, Gerhart Holzinger, s’han de repetir les eleccions “després d’una investigació que revela irregularitats en comptar els vots en vàries circumscripcions”. “Això reforça la confiança en l’Estat de dret i en la democràcia“, ha declarat Holzinger sobre la decisió del TC de repetir les eleccions.

La situació no té precedents a Àustria. De fet, quedava una setmana per tal que Van der Bellen jurés el seu càrrec. La setmana pròxima finalitza el mandat de l’actual president Heinz Fischer. Com no hi ha successor, la presidència quedarà de forma interina en mans de la presidència de l’Assemblea Nacional, d’on, per cert, Hofer formarà part, ja que és vicepresident del Legislatiu.

 

No obstant això, segons The Guardian, el Partit de la Llibertat (al qual pertany Hofer) va impugnar el resultat de la votació per detectar irregularitats formals en 94 dels 117 districtes electorals. Durant la investigació, s’ha comprovat que en diversos centres d’escrutini es va començar a processar el vot per correu a la vespra de l’elecció, en comptes de l’endemà, com requereix la llei electoral austríaca segons el que informa The Guardian.

Així mateix, el diari senyala que unes declaracions de testimonis en els tribunals també han revelat que els interventors electorals en alguns centres havien firmat actes del comptatge dels vots sense haver-los llegit. Per això, l’alt tribunal ordena la repetició completa de les votacions que es van produir el passat 23 de maig a tot el país. Norbert Hofer partia com a favorit i va perdre les eleccions per la mínima a causa del vot per correu. Alexander Van der Bellen va sumar el 50,3%. El resultat es va decidir per 31.000 vots.