Ultimàtum de la UE a Grècia per evitar més controls interiors

0
Refugiats Turquia frontera
Una família espera per ser atesa. Foto: Europa Press.

La Unió Europea dona tres mesos a Grècia per arreglar les deficiències a les fronteres per evitar la pròrroga dels controls interiors

 

Els vint-i-vuit han ratificat aquest divendres les recomanacions a Grècia perquè solucioni les “greus deficiències” detectades en el control de la seva frontera exterior, cosa que en la pràctica planteja un ultimàtum de tres mesos a Atenes perquè corregeixi els errors i freni el flux migratori i eviti que es prorroguin fins a dos anys els controls fronterers dins de l’espai Schengen.

Per a això, Atenes haurà de presentar un “pla d’acció” en el termini d’un mes amb mesures concretes dirigides a estrènyer la vigilància del pas per la seva frontera i registrar adequadament els immigrants sense documentació que hi arriben. I disposarà de dos mesos més per posar en marxa l’esmentat pla i recuperar el control de la  seva frontera.

Si després d’aquests tres mesos, quan es reavaluï la situació sobre el terreny, les autoritats gregues no han pres les mesures exigides o aquestes no han tingut èxit, el Consell podrà activar l’article 26 del Codi Schengen per prorrogar fins a un màxim de dos anys els controls interiors.

 

Si Grècia no compleix el plaç, la UE podria prorrogar fins a dos anys els controls interiors

 

La decisió ha estat adoptada a una reunió de ministres d’Economia de la UE a Brussel·les, amb el vot en contra de Grècia i l’abstenció de Bulgària i Xipre. Grècia, a més, ha expressat el desacord amb la decisió perquè considera que “no hi ha proves” que Atenes descuidés les seves obligacions i ha defensat els esforços demostrats per contenir les crisis, a pesar del seu “cost econòmic i social”.

Un mínim de set estats membre han reintroduït aquest tipus de vigilància reforçada en algun moment de la crisi de refugiats o després dels atemptats de París al novembre, però ho han fet de manera temporal, ja que les regles de Schengen estableixen límits als controls sistemàtics dins de la seva àrea.

La pròrroga dels controls, que ha estat interpretada com una iniciativa per aïllar Grècia de la resta de l’espai Schengen, donarà, a més, cobertura legal als països que, com Alemanya i França, ja han dit que mantindran a llarg termini els controls reforçats, malgrat que la seva autorització expiri al maig vinent.

Unes deficiències “greus”

L’anàlisi de la situació a Grècia feta per la Comissió Europea ha conclòs que la ineficàcia de les autoritats gregues per controlar el pas d’immigrants irregulars pel seu territori, cap a la resta de la UE, planteja un “greu risc” per al conjunt de l’espai lliure de fronteres Schengen i exigeix “accions urgents”.

Les recomanacions, que no s’han fet públiques fins ara, detallen els errors en illes com les de Chios i Samos, on falta personal i material per identificar tots els nouvinguts i comparar les dades per verificar l’autenticitat de la documentació que presenten.

L’examen alerta de la falta de capacitat per prendre les empremtes dactilars de tots els immigrants i per controlar el pas d’una frontera marítima molt permeable. Les deficiències són “greus” i constitueixen una “seriosa amenaça” per a la seguretat interior i per a l’ordre públic en el conjunt de l’espai Schengen, cosa que posa en risc també el funcionament adequat de l’àrea sense controls a les fronteres interiors.

En la seva decisió, els vint-i-vuit adverteixen que les dificultats que afronta Grècia per protegir la frontera exterior comú en el seu territori és un problema de la Unió Europea en el seu conjunt, per la qual cosa “ha de ser resolt per l’interès de tots”.

Per aquesta raó consideren “urgent i prioritari” que Atenes s’ocupi de resoldre els errors en seguretat, i també ofereixen “solidaritat” i “responsabilitat” compartida per contribuir a millorar la situació.