Aquesta idea d’un ascensor de 20 km no és cap novetat, se li va acudir abans a escriptors de ciència-ficció, científics, cineastes: construir un ascensor per viatjar a l’espai.

Aquesta setmana, una empresa canadenca va aconseguir obtenir la patent d’aquest ascensor de 20 km als Estats Units i el Regne Unit per fer aquest projecte realitat. El model que proposa Thoth Technology Inc per l’ascensor de 20 km, és una torre inflable de 20 quilòmetres d’alçada amb un elevador elèctric al seu interior.

La idea és que la nau i els astronautes ascendeixin al cim de la torre per un ascensor de 20 km i, des d’una plataforma situada al sostre de la torre,es llanci la nau cap a l’espai“, explica Brendan Quine, l’inventor darrere del projecte. “La nau podria tornar després a la plataforma per recarregar combustible i tornar a partir“.

Un ascensor de 20 km per arriba a l'espai | Diari CatalàLa sonda espacial podria iniciar el seu vol de forma horitzontal, evitant la despesa d’energia que es produeix per causa de la gravetat terrestre i el frec amb l’atmosfera. En l’actualitat, l’única forma d’aconseguir altituds que superen els 50 km és mitjançant un coet, un mètode que Quine descriu com altament ineficient.

La forma actual de llançar sondes a l’espai és molt ineficient, diu l’inventor de la torre. “Calculem que amb aquest sistema podríem estalviar aproximadament un 30% dels costos del combustible que s’empra per viatjar a l’òrbita terrestre baixa“, li diu Quine a la BBC. Això, afegeix, afavoriria l’exploració espacial, que es veu limitada pel cost que implica llançar una sonda a l’espai.

Amb un ascensor de 20 quilòmetres d’alçada, l’estructura, batejada Torre ThothX, serà 20 vegades més alta que el Burj Khalifa a Dubai, l’edifici més alt del món. Les crítiques a projectes anteriors similars apuntaven que no hi havia un material que pogués suportar el seu propi pes en grans altures.