Un coronel retirat colombià reconeix la participació en 32 casos de ‘falsos positius’

0
Exèrcit colombià
EP: Exèrcit colombià
Exèrcit colombià
EP: Exèrcit colombià

Robinson Gonzales del Río s’ha declarat culpable aquest dimarts de 32 casos de ‘falsos positius’

EP/Redacció. El coronel retirat de l’Exèrcit colombià Robinson Gonzales del Río s’ha declarat culpable aquest dimarts de 32 casos de ‘falsos positius‘, com es coneix popularment les execucions extrajudicials de civils presentats com a guerrillers caiguts en combat.

[quote] Els fets haurien tingut lloc entre 2006 i 2009 en els departaments colombians d’Antioquia, Cauca i Caldas, quan Gonzales del Río va desenvolupar com a comandant del batalló Mártires de Puerres. L’exmilitar podria ser condemnat fins a 60 anys de presó per aquests fets.[/quote]

Davant del jutge, Gonzales del Río ha reconegut que va ordenar als seus soldats assassinar en catorze operatius pagesos innocents amb l’objectiu que el seu batalló obtingués reconeixements pel nombre de guerrillers morts en combat, tal com ha informat l’emissora colombiana Caracol Radio.

Així, ha acceptat els càrrecs de “concert per delinquir agreujat, homicidi en persona protegida, falsedat ideològica en document públic i port, fabricació i ús d’armes”.

‘FALSOS POSITIUS’

La Fiscalia colombiana investiga un total de 5.137 agents de l’Estat per ‘falsos positius’, dels quals 2.308 estan en una etapa avançada del procés judicial. Tot i això, fins ara només hi ha hagut 932 condemnes, de les quals 862 han estat contra membres de l’Exèrcit.

Aquestes revelacions contradiuen allò afirmat pel president colombià, Juan Manuel Santos, qui ha assegurat diverses vegades que “no hi ha ni una sola investigació en contra d’alts oficials” per casos de ‘falsos positius’.

Santos va reaccionar d’aquesta manera a l’informe difós fa diversos mesos per Human Rights Watch (HRW), que vincula alts comandaments militars amb execucions extrajudicials, i va exigir a l’ONG estatunidenca proves de les seves acusacions.