Un de cada tres sol·licitants del vot des de l’exterior no va aconseguir participar

0
La consellera de Governació comunicant les dades del vot per correu. | Foto: Europa Press
La consellera de Governació comunicant les dades del vot per correu. | Foto: Europa Press
La consellera de Governació comunicant les dades del vot per correu. | Foto: Europa Press

Tot i ser insuficient per poder moure un escò en favor de ningú, destaca la dada feta pública per la Generalitat

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha fet públiques aquest dimecres les xifres del vot des de l’estranger i ha revelat que de les 14.919 sol·licituds de vot només es van substanciar 6.990, és a dir que un de cada tres d’ells no va aconseguir participar a les eleccions.

En roda de premsa, la consellera ha recordat que veient els problemes que eren succeint perquè els votants fessin arribar els seus sufragis en temps i forma, van sol·licitar a la Junta Electoral Central una ampliació dels terminis i l’organisme va denegar la petició, “malgrat que sí ho va permetre als militars que eren destinats a l’estranger”.

La consellera ha vinculat l’actitud de la JEC al Govern que ha titllat d'”arcaic” per, segons la seva opinió, no haver protegit els drets fonamentals dels ciutadans, com és el dret de vot, pel que ha instat a l’Estat a canviar coses i implementar el vot electrònic.
Només un 7,5% dels residents a l’estranger cridats a votar ho han fet: dels 151.549 citats per la circumscripció de Barcelona s’han rebut 11.081 sufragis; dels 15.266 cridats per la de Girona, han participat a les eleccions 1.421; dels 14.623 cridats per Lleida, s’han rebut 1.113 paperetes, i dels 14.627 citats per Tarragona, han votat 966 persones.

La victoria dels vots exteriors ha estat clara per a Junts pel Sí, obtenint les candidatures independentistes aquí sí una majoria absoluta amplia també en vots. En concret, el 53,72% dels votants a l’estranger han votat per abonar a Junts pel sí; mentre que un 10,39% ha donat el seu sufragi a la CUP; un 9,73% ha recolzat a C’s; un 8,38% ho ha fet amb SíQueEsPot; un 6,98% ha donat la seva confiança al PSC; un 5,81% han votat al PP, i un 2,89%, a UDC.

La consellera ha recordat que normalment el vot des de l’exterior ha donat suport a opcions sobiranistes i en aquesta ocasió així ha estat, ja que un 64,11% han votat una opció independentista. Per a la consellera, al calvari que suposa votar des de l’exterior cal sumar l’odissea que en aquesta ocasió han tingut segons la seva opinió els votants a l’haver d’afrontar amb consolats i ambaixades, “sense que els facilitessin les coses, alguns d’ells sense haver rebut les paperetes i altres als que la documentació electoral ha estat enviada a una altra adreça”.

 

Insuficient per a ‘Junts pel Sí’

Ja s’intuïa molt difícil que la coalició sobiranista aconseguís aquest escó, ja que necessitava, segons càlculs de la pròpia candidatura, 15.000 sufragis més en aquesta circumscripció i les peticions per votar des de l’exterior a la província de Barcelona eren de 16.402.

Finalment, d’aquestes més de 16.000 peticions s’han emès una mica més de 11.000 vots, el que ja impossibilitava l’escó per a Junts pel sí, i d’aquests 11.000, la candidatura s’ha quedat amb gairebé 6.000 paperetes