Rebelo de Sousa, conegut moderat del PSD, ex-diputat i ministre, és escollit com nou president de la República portuguesa en primera volta

 

El moderat Marcelo Rebelo de Sousa és el nou president de Portugal. Ha guanyat les eleccions presidencials d’aquest diumenge amb un 52% dels vots, i per tant no haurà de presentar-se a una segona volta al haver superat la majoria absoluta. El seu principal rival en aquests comicis, Sampáio de Nóvoa, va obtindré ‘només’ el 22% dels vots en una jornada amb un 52% d’abstenció.

Rebelo de Sousa s’ha presentat per lliure a aquestes eleccions malgrat ser militant del Partit Socialdemòcrata (PSD), de centre-dreta. No ha acceptat recolzaments polítics ni donacions, i li ha bastat amb ser un personatge força reconegut a Portugal. Aquest professor de 68 anys és un famós tertulià polític televisiu, tot i que també ha sigut diputat al Parlament de Portugal, així com eurodiputat i, fins i tot, ministre. Fins i tot l’entrenador de fútbol José Mourinho va animar públicament a votar per ell.

 

 

Els seus oponents tenien clar que l’única manera de derrotar Rebelo de Sousa era forçar una segona volta. Això no ha estat possible –ni tant sols amb un dels índexs d’abstenció més alts en aquest tipus de comicis- i ara el nou president de la República serà un contrapès al govern d’esquerres que formen socialistes i comunistes. En els seu primer missatge després de conèixer els resultats, De Sousa va intentar apropar-se al nou govern.

“El primer que vull és fomentar la unitat nacional, cicatritzant ferides i construint ponts. Quant més junts més forts serem”, va expressar aquest diumenge a la nit, poc abans d’anunciar que treballarà per conciliar justícia social i estabilitat financera. Tot un repte per aquest catòlic declarat que no va deixar escapar l’oportunitat de mencionar el Papa Francesc al seu discurs de victòria.

Compartir
Article anterior‘Quiero ser monja’, nou reality diví a Cuatro
Article següentEls grans presidents s’avergonyeixen de Trump
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]