Un mínim de nou morts pel pas del tifó Lando

0
tifó Lando
@CNNEE
tifó Lando
@CNNEE

Desenes de milers d’evacuats

El tifó Lando ha posat fi a la vida d’un mínim de nou persones i ha deixat desenes de milers de persones evacuades de les seves llars com a mesura de prevenció, a més de causar importants danys en línies de subministrament elèctric, murs i arbres a les illes Filipines.

Les autoritats filipines temen que el balanç del pas del també conegut com a tifó Koppu per l’illa de Luzón aquest diumenge pugui ser més greu, perquè ha deixat diverses localitats aïllades per les inundacions derivades d’aquest fenomen meteorològic, ha enderrocat arbres i ha deixat bloquejades diverses carreteres. El subministrament elèctric s’ha interromput en diverses zones.

Lando ha reduït la seva intensitat de la categoria 1 a la 4, fet que comportarà que en les pròximes hores pugui passar a convertir-se en tempesta tropical. Aquest dilluns està avançant lentament en direcció nord.

“No hem arribat a moltes àrees. Entre el 60 i el 70% de la nostra població està inundanda, amb fins a tres metres d’aigua. Hi ha uns 20.000 residents en zones aïllades que necessiten aigua i aliments“, ha explicat Henry Velarde, el vicealcalde de la província de Nova Écija, al nord de Manila.

L’agència nacional de gestió de desastres ha dit que dues persones han mort per caigudes d’arbres i que s’ha ensorrat un mur. La Guàrdia Costanera ha assenyalat que set persones han mort al mar. Les localitats allunyades dels rius a Nova Écija han quedat inundades per les aigües procedents de les muntanyes i les valls.

No esperàvem això. Les inundacions van augmentar de sobte, per la qual cosa vam evacuar cap als terrenys més alts”, ha comunicat Reynato Simbulan, de 44 anys, un conseller local que ha estat evacuat al costat de centenars de persones a Santa Rosa i Nova Écija.

Prop de 183.000 persones han estat evacuades de les zones amb més risc de les Filipines. Unes 6.000 persones han quedat aïllades en diversos punts de l’illa de Luzón, la principal de les Filipines. Una mitjana de 20 tifons passen cada any per les Filipines.

Foto CNN