Un míssil fabricat a Rússia hauria abatut el vol MH17

0
Malaysian Airlines
Malaysian Airlines
Malaysian Airlines
‘9M-MRQ Boeing 777 MAS banking’ / Maarten Visser

La investigació no especifica des d’on es va llançar el projectil

L’accident del vol MH17 de Malaysia Airlines a Ucraïna, el passat 17 de juliol de 2014, va ser causat per un projectil de fabricació russa. Aquesta és la conclusió a la que ha arribat el Consell de Seguretat d’Holanda, l’organisme que s’ha encarregat de la investigació dels fets (l’avió cobria la ruta Amsterdam-Kuala Lumpur).

El Consell de Seguretat holandès conclou que l’avió va ser abatut per un míssil terra-aire de tipus BUK, el qual va explosionar prop d’on es trobava l’avió. Això va provocar que l’aeronau es partís en dos, causant la mort de 298 persones. La investigació també afirma que el projectil va ser llançat des d’una posició a l’est d’Ucraïna, però no especifica on. Això sí, han deixat clar que “el lloc es trobava en aquell moment en mans de separatistes pro-russos”.

El resultat de la investigació ha servit al govern ucraïnès per reafirmar la seva versió dels fets, segons la qual el míssil va ser enviat per les milícies pro-russes amb el suport de soldats professionals. D’altra banda, les autoritats russes contradiuen no només aquesta tesi, sinó també els resultats de la investigació, ja que asseguren que el projectil va ser llançat per les forces ucraïneses (l’exèrcit rus ja no disposa d’aquests míssils BUK, que no es fabriquen des de 1986).

El Consell de Seguretat d’Holanda també ha criticat que Ucraïna no tanqués l’espai aeri a la regió durant el conflicte, especialment tenint en compte que durant els dies anteriors s’havien abatut avions militars ucraïnesos.