Un rellotge suís trobat en una tomba de 400 anys d'antiguitat

Com havia arribat aquest rellotge fins allí?

La història del rellotge va començar a circular a la fi de 2008 A Xina. Un rellotge analògic havia estat trobat en obrir una tomba de la dinastia Ming, que portava segellada més de 400 anys.

El misteri és fa major quan es comprova que en el revers apareixia inscrita la paraula “Swiss (suís). És aquesta una evidència dels viatgers en el temps?

Hi ha alguns, que fins i tot han adornat la notícia amb unes quantes mentides més, com que el rellotge es va datar amb carboni 14 fixant el seu origen l’any 900 D.C. Com és possible datar un rellotge metàl·lic amb la tècnica del C-14? D’on s’obté el carboni?

Tot va començar en el mes de Novembre de 2008. Un grup d’arqueòlegs estaven fent excavacions en un jaciment de Shangsi, al sud de Xina. En aquesta excavació van quedar al descobert dos sarcòfags realitzats en pedra calcària. El quadre blanc de la següent fotografia mostra la ubicació d’un dels sarcòfags després que fos recuperat.

Un rellotge suís trobat en una tomba de 400 anys d'antiguitat

Els sarcòfags es van traslladar al museu Guangxi Zhuang on van ser emplaçats.

L’11 de desembre de 2008, els responsables del grup d’arqueòlegs van donar una roda de premsa en el museu davant dos reporters de la televisió xinesa, i el responsable de la regió autònoma. Van mostrar els sarcòfags i van explicar que durant l’excavació, van aixecar un dels blocs de terra que hi havia en el fons del forat que havien realitzat per rescatar-los, i de la part inferior del bloc es va desprendre un tros més petit que en caure va produir un so metàl·lic.

En observar-ho, van trobar el que semblava ser un rellotge en miniatura, que marcava les 10:06, i que tenia gravat en la part de darrere la paraula “Swiss.

Un rellotge suís trobat en una tomba de 400 anys d'antiguitat

El rellotge és una peça de coure, molt prim, que representa un rellotge de dona de molt recent disseny. Els primers rellotges de butxaca es van realitzar al segle XVI. Eren grans i subjectes a una cadena. Els primers rellotges de polsera no es van crear fins a principis del segle XX. És per això que en molts llocs es diu que la peça recuperada té 100 anys. No és cert. El disseny és molt més recent.

Tampoc està clara la seva utilitat. Evidentment és massa petit per ser un rellotge de polsera. Però si ho mirem de perfil, veiem que la seva circumferència està oberta, i en un dels extrems hi ha un ganxo.

No sembla el més adequat per a un anell. Qualsevol cosa que s’enganxés en aquest forat podria fer que el seu propietari perdés el dit. Potser es tracta d’un penjoll, un pendent, o un fermall.

Un rellotge suís trobat en una tomba de 400 anys d'antiguitat

La posició de les agulles també és important.

Les dues agulles aixecades és la configuració més estètica, i que s’utilitza en tots els anuncis de rellotges. Això indica que la peça és una reproducció d’un rellotge, i no un rellotge funcional.

Fins aquí hem vist que la peça no és un rellotge, que no va ser trobada dins del sarcòfag segellat fa almenys 400 anys, que no té 100 anys d’antiguitat (de fet no es pot datar), i que es va trobar en un petit bloc de terra en el forat que es va fer per buscar les restes arqueològiques, podent pertànyer a qualsevol moment en el temps entre 2008 i la data en la qual es van fer les sepultures (o fins i tot anterior). Poc més queda per aclarir. Solament proposar els meus dues possibles explicacions:

Un rellotge suís trobat en una tomba de 400 anys d'antiguitat

Que en una època recent li caigués a algú, i amb el moviment de terra es desprengués d’una capa superior i caigués al fons del forat.

Que els responsables de les excavacions volguessin aprofitar la visita dels mitjans de comunicació per aconseguir una mica de publicitat gratuïta, com així va ocórrer.

En tots els mitjans xinesos que he consultat es deia en 2008 que s’anava a obrir una recerca, però no he aconseguit trobar cap dels seus resultats. Potser ni es va produir?