Una fuita de metà posa en risc els habitants de California

0
California fuita gas
Imatges de la fuita de gas metà a California | Foto: EPA

Una fuita de gas detectada a finals d’octubre a un pou a California ha obligat ja a desallotjar 2.500 famílies i s’especula amb conseqüències greus per a la salut

California, als Estats Units, es troba en estat d’emergència a causa d’una fuita de gas metà que ja ha provocat el desplaçament de milers de famílies. La fuita va ser detectada a finals d’octubre però no ha estat fins ara que les autoritats han reconegut la gravetat de la situació.

La fuita va ser detectada a un pou d’Alyson Canyon, emplaçament propietat de Southern California Gas, una de les majors empreses productores de la zona. Una columna de fum invisible va alertar els treballadors de la companyia i als veïns més propers a la zona. Pel que fa al medi ambient, la fuita pot ser molt perjudicial. Segons informen diversos mitjans, més de 30.000 quilos de gas metà han estat alliberats a l’aire cada dia des de finals d’octubre. Això equival a l’emissió de gasos d’efecte hivernacle de 4,7 milions de vehicles. A més, el gas metà és més perjudicial que el diòxid de carboni pel que fa al escalfament global. Segons un estudi de Mother Jones, en un període de 20 anys, el gas metà pot atrapar 86 vegades més radiació solar que el diòxid de carboni.

Però el metà també pot tenir efectes sobre la salut. Per aquest motiu, 2.500 famílies de Porter Ranch, localitat propera a Los Ángeles i també al focus de la fuita, han estat desallotjades de les seves cases. Informa la BBC que molts d’aquests veïns han presentat una varietat de símptomes que van des de la visió borrosa fins als vòmits, incloent també dificultats per respirar. Es desconeix, això sí, quins efectes pot tenir el metà al cos a llarg termini.

Però el que preocupa als experts no és l’exposició al metà, sinó al benzè, un gas que es troba a l’ambient però que per culpa d’aquesta fuita ha triplicat la seva presència a les zones properes al lloc de la fuita. Això, segons els experts, pot comportar series conseqüències per la salut. Segons l’Agència de Substàncies Tòxiques dels EUA, citada per la BBC, en una exposició no tant alta de benzè com la que hi ha a l’ambient de California, aquest gas pot provocar acceleració del ritme cardíac i fins i tot la pèrdua del coneixement, tot i que encara està per analitzar quines poden ser les conseqüències concretes que el benzè tindrà en les persones de California. Tampoc es pot saber què passa al consumir aliments que han estat exposats a nivells alts de benzè.

Per què encara no s’ha arreglat?

Aquesta fuita de metà, que ha estat qualificada com a “desastre mediambiental” per les agències nord-americanes, encara no ha pogut ser reparada, tot i que ja han passat dos mesos i mig des de la seva detecció. Normalment una reparació a un pou és qüestió de dies, però aquest pou concret és més complicat de reparar.

L’explicació la trobem en la funció que fa aquest pou, que és d’enmagazematge, és a dir, guarda el gas que no s’ha de comercialitzar en aquell moment, i ho fa sota terra. Aquesta fuita té la particularitat d’afectar a la terra i les roques properes al pou, per tant el gas no només s’escapa del pou sinó també de la terra propera. A més, segons LA Times encara no se sap l’alçada concreta a la que s’ha produït la trencadissa ni les causes d’aquesta, el que dificulta encara més el treball de reparació. S’especula també amb que l’antiguitat del pou –construït el 1954 com a pou de petroli i reconvertit el 1973 com a pou de gas- estigui dificultant encara més que aquest problema mediambiental a gran escala tingui fi.

Compartir
Article anteriorEl Consell Comarcal del Vallès Occidental es presenta com acusació particular al ‘cas Mercuri’
Article següentUn milicià d’EI executa la seva mare en directe
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]