Una volta amb Andreas Mikkelsen

0
Andreas Mikkelsen - Diari Català
Andreas Mikkelsen al rally

Pujar com a copilot d’Andreas Mikkelsen es una experiència inesborrable

La nostra vida és un conjunt d’instants col·leccionats en la memòria, els més vitals es troben un escalafó per sobre deixant a la cúspide les historietes que sempre surten a les taules familiars. Substituir a Ola Floene i convertir-se en copilot de Andreas Mikkelsen és un d’aquests moments tàntrics. Volkwagen va brindar aquesta ocasió a uns pocs mitjans just després que el pilot noruec guanyés el seu primer rali a Catalunya. La 51à edició del RallyRACC de Catalunya-Costa Brava va fer un gir de 180 graus l’últim dia quan el gal·lès Sébastien Ogier cometia un error i estimbava el seu Polo perdent qualsevol possibilitat a guanyar. Mikkelsen aconseguia superar al seu altre company Latvala i apoderar-se del seu primer campionat, ben merescut. Uns quants periodistes ens trobàvem a l’hospitality de l’equip Volkwagen Motorsport i la celebració va tardar a arribar, la derrota de Ogier no era bona però tots sabien que el jove de l’equip té molt a dir. El francès ja té el campionat del món a la butxaca però com diuen els seus propers, si no guanya no li val res.

Anem al que ens ocupa. Només 24 hores després de pujar al seu Polo WRC, Mikkelsen, ens esperava al costat del càmping Gironella (Berga) al volant del seu World Rally Car i només escoltar el seu motor els pèls s’ericen de l’emoció. L’organització ha preparat una carpa amb brases i carn del territori, els periodistes del país veí gaudeixen de la gastronomia popular i nosaltres també, sense pensar en el que vindrà a continuació. Encara estem per les postres quan s’apropa una dona rossa i pregunta qui està preparat. La llonganissa encara està baixant però les ganes poden amb qualsevol així que penses: ‘només és una volta, no passarà res’. Et vesteixes amb el mono de VW, un casc i Hans protector. Ja estàs llest.

En pujar al cotxe et trobes un Mikkelsen realment proper, curiós i atent. “Estàs nerviosa?” Pregunta el noruec. Sí, es clar que ho estic però només surt un “Yes”. “Vols que abaixi el ritme al principi?” es preocupa el pilot. “No!” contesto ràpidament. Ja ha quedat clar, vull que corri com ho faria amb qualsevol altre i Mikkelsen no decep.

Andreas Mikkelsen - Diari Català
Andreas Mikkelsen al rally

Arrenca. Com sóc petita el seient queda una mica baix i només veig un tros de terra per davant del capó així que les sensacions venen de sorpresa, sense avís previ. El arbres toquen les finestres, les pedres surten disparades i el soroll del motor és ensordidor però el pilot està impassible, no li costa res fer el que fa. El pols entra al cotxe, em sorprèn. Qualsevol persona pensaria que aquest WRC estan preparats i ben aïllats. Com es pot veure al vídeo, crido per poder alliberar la tensió i l’adrenalina d’un salt inesperat: un moment estàs a terra, veus el cel (sense notar les rodes a la terra) i d’un cop tornes a estar al circuit. El cotxe com si res, agafa des de bon principi i sense relliscades.

La volta acaba i no pots fer res més que donar les gràcies i felicitar el pilot per la seva recent victòria. Baixes del cotxe amb un somriure a la cara i tothom et dóna la raó. Sí, ha sigut una ‘passada’. La mare, la xicota i la germana del pilot s’apropen i em pregunten com ha anat. Sempre se sorprenen quan veuen una noia, tot i que ja en som moltes més comenten. Una cosa porta a l’altre i descobreixo que Mikkelsen no va ser un nen lligat a un volant, era esquiador professional. Una lesió als genolls el va separar de la seva primera passió i amb 16 anys va començar a conduir. Només deu anys després és la promesa de Volkwagen i ha aconseguit el seu primer podi a la màxima categoria del mundial de ralis (World Rally Championship).