Unesco assegura que les runes de Palmira es conserven “en gran part”

0
runes palmira siria unesco
Runes de la ciutat siriana de Palmira | Foto: Wikipedia

La Unesco reconeix “danys considerables” a les runes de la ciutat de Palmira després d’estar sota control de l’Estat Islàmic però assegura que bona part d’aquest patrimoni es manté

Un grup d’experts de la Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) ha afirmat aquest dimecres que les ruïnes de la ciutat siriana de Palmira “mantenen gran part de la seva integritat i autenticitat”.

En el seu comunicat després d’una missió d’avaluació duta a terme després de la recuperació de les ruïnes per part de l’Exèrcit sirià, que va expulsar del lloc el grup jihadista Estat Islàmic, la Unesco ha destacat que el complex va patir “danys considerables”. “En el cas del museu hi ha grans danys i moltes peces escampades”, ha indicat la directora del Centre del Patrimoni Mundial, Mechthild Rössler, en declaracions concedides a Radio ONU.

“La majoria de les col·leccions més valuoses van ser traslladades a llocs segurs amb anticipació i tenim molta sort que hagi estat així. Però el museu necessita una gran feina de restauració, fet que espero que comenci aviat”, ha agregat.

En aquest sentit, Rössler ha afirmat que la situació continua sent fràgil, ja que les operacions de desminat dutes a terme per forces militars sirianes i russes no han conclòs i encara existeixen molts paranys explosius escampats per la ciutat antiga.

Les autoritats sirianes van indicar després de conquerir la ciutat que el lloc està “en bon estat”. El Govern sirià va afirmar que rescatarà el que queda dels temples de Baal Shamin -atacat l’agost del 2015- i de Bel, així com l’arc triomfal, un monument de 2.000 anys i una de les joies de la col·lecció de ruïnes.

Així, Mamun Abdelkarim, director del departament d’Antiguitats de Síria, va assegurar que es reconstruirà “amb les pedres que encara estan dempeus”. “Retornarem la vida a Palmira. La resurrecció d’aquests monuments serà un missatge contra el terrorisme”, va afirmar.