Unidos Podemos adelantaria al PSOE el 26J

0
Alberto Garzón i Pablo Iglesias celebrant la candidatura Unidos Podemos | Foto: Europa Press.

Una enquesta publicada per La Razón situa Unidos Podemos com a segona força en percentatge de vots i en empat tècnic amb el PSOE pel que fa a número d’escons

L’enquesta que publica el diari La Razón és una de les primeres en què es compten els vots de Podemos i Izquierda Unida ja com a la coalició Unidos Podemos. Com ja apuntaven els resultats del baròmetre del CIS, la candidatura d’esquerres se situaria com a segona força en número de vots per davant del PSOE.

Segons els resultats de l’enquesta feta per NC Report, hi hauria un empat tècnic pel que fa al número d’escons entre la llista socialista i la d’Unidos Podemos. Tot i això, la nova coalició d’esquerres superaria en quasi un milió de vots als de Pedro Sánchez. Concretament, obtindrien 909.000 vots més, tenint en compte que el sondeig apunta a 5.758.000 vots per a Unidos Podemos i 4.849.000 per al PSOE.

Tanmateix, a causa de la llei electoral espanyola, el resultat traduït en escons seria més ajustat. El PSOE aconseguiria entre 80 i 84 escons al Congrés, mentre que Unidos Podemos i confluències – En Comú Podem, Compromís i En Marea – n’obtindrien entre 76 i 81. Per tant, i segons aquesta enquesta, el sorpasso de la coalició només es produiria si aconseguís els millors resultats i si els socialistes tinguessin els pitjors.

Enquesta La Razón
Font: La Razón.

El que destaca d’aquest sondeig és que amb la candidatura conjunta, Izquierda Unida i Podemos obtindrien 10 escons més al Congrés dels que van obtenir el passat 20 de desembre. En aquelles generals, per separat, Podemos i les seves confluències juntament amb Izquierda Unida-UP sumaven 71 seients mentre que a les del 26 de juny en podrien sumar fins a 81. En canvi, el PSOE en perdria fins a 10 ja que en va obtenir 90.

Pel que fa a la resta de partits, l’enquesta de La Razón apunta a la mateixa tendència que ho feren les publicades abans: el PP se situaria com a primera força i Ciutadans seguiria com a quarta amb uns resultats similars. Així, segons NC Report, els populars serien la força més votada amb un 30,2% dels vots vàlids que han traduït en uns 125-130 escons. Mentrestant, els d’Albert Rivera aconseguirien entre 39 i 41 seients, xifra molt propera als 40 resultants del 20-D, i que correspondrien a un percentatge de vots del 14,7%.

Les formacions poítiques catalanes també obtindrien al juny uns resultats semblants als de desembre. ERC perdria un escó i es quedaria amb 8 representants al Congrés i Convergència – que es va presentar al desembre com a Democràcia i Llibertat – sortiria del 26-J amb 6 diputats, dos menys que a les passades eleccions.