Unió vol “rearmar-se” amb vistes a les catalanes

0
Ramon Espadaler
Ramon Espadaler | Foto: Europa PRess

El partit celebra aquest dissabte el seu congrés amb l’objectiu de rearmar-se en tots els aspectes després d’un any complicat

Unió celebra aquest dissabte el seu XXVI congrés amb l’objectiu de “rearmar-se” després d’un últim any molt complicat en què el partit ha vist com dimitia el seu líder, Josep Antoni Duran, i perdia la presentació al Parlament, el Congrés i l’Eurocambra.

El secretari general d’Unió, Ramon Espadaler, va explicar fa poc que el partit introduirà modificacions internes, com la celebració de primàries per elegir el president del comitè de govern i els caps de llista a les diferents eleccions així com limitació de mandats.

En situació de preconcurs de creditors i amb un deute de 19 milions d’euros, el partit va renunciar a presentar-se a les eleccions generals de juny i ha afirmat que el seu objectiu és tornar a presentar candidatures en les pròximes catalanes.

On Unió manté representació és als ajuntaments, ja que en les municipals de 2015 fins i tot va concórrer en coalició amb CDC -que es va fracturar poques setmanes després-, i ara el partit també busca enfortir la seva presència al territori per concórrer amb garanties a les municipals de 2019.

Sota el lema ‘On tot torna a començar’, el congrés es farà en dues fases: aquest dissabte a l’Auditori Once de Barcelona, en què s’aprovaran els nous estatuts i un codi ètic, i després de l’estiu es farà una altra jornada per escollir la nova direcció.

Unió busca que tota la militància pugui escollir directament el president del comitè de govern a través de primàries i la utilització d’aquest mecanisme també per elegir els caps de llista de les eleccions, així com els presidents comarcals i intercomarcals.

També proposen limitació de dos mandats per al president del comitè de govern i els presidents intercomarcals, i un nou codi ètic perquè cap investigat ni condemnat per delictes de corrupció política puguin anar a una llista electoral ni formar part de les executives del partit.

El futur d’Espadaler

A més, volen aprofundir en l’àmbit de la transparència, proposen mesures per incrementar la participació dels afiliats amb l’obertura de les comissions sectorials a qui vulgui fer aportacions i celebraran congressos nacionals cada dos anys, entre d’altres qüestions.

Si s’aproven aquests canvis, les primeres primàries tindran lloc a finals de setembre, en una segona fase del congrés, i Espadaler no ha aclarit si ell optarà a dirigir el partit: “Cada cosa al seu temps”, va argumentar fa uns dies.