Urkullu - diari Català
El lehendakari Iñigo Urkullu | Foto: Europa Press

Aclareix que tot i que cadascun “creu en la seva pròpia via”, ambdós “respecten la de l’altre”

El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha afirmat que va proposar al president català en funcions, Artur Mas, treballar conjuntament per aconseguir “un nou model d’Estat” que reconegui la “realitat plurinacional, però que Catalunya “va decidir el seu camí i el País Basc, el seu”.

Urkullu ha donat a conèixer la proposta que va traslladar a Mas en una intervenció al ple de control que celebra aquest divendres al Parlament basc, en què ha contestat diverses preguntes sobre la seva posició respecte al procés independentista de Catalunya.

El parlamentari d’UPyD, Gorka Maneiro, referint-se a la presència del PNB al ple del Parlament en què s’ha aprovat la resolució per iniciar la conformació d’una república catalana, ha reclamat a Urkullu que aclareixi si dóna suport als “colpistes catalans”.

Per la seva banda, el parlamentari d’EH Bildu, Hasier Arraiz ha retret Urkullu que, a diferència dels principals dirigents catalans, no està disposat a “embrutar-se els peus” per superar la “subordinació” del País Basc a l’Estat espanyol.

“Ens agradaria un Govern basc que no es distingís per la seva lleialtat al Govern espanyol, sinó pel seu compromís amb el seu poble i amb els drets democràtics que li assisteixen”, ha manifestat.

En resposta a les preguntes dels dos parlamentaris, el lehendakari ha recordat que manté “des de fa anys” una relació política amb el president de l’Executiu català.

De fet, ha destacat que en la present legislatura ja ha celebrat tres reunions amb ell.

En el transcurs d’aquests contactes, ha explicat que va proposar a Mas treballar conjuntament per un nou model d’Estat, però va optar per seguir el seu propi camí “en virtut de la seva pròpia història, realitat i circumstàncies”.

L’any passat, després d’una reunió entre ambdós dirigents, es va anunciar que els executius basc i català treballaven en la recerca de fórmules per fer front el procés “recentralitzador” de l’Estat des d’una posició comuna.