El barceloní ha aportat, al món de la medicina, grans avenços pioners relacionats amb la patogènesi

Aquest dilluns, el cardiòleg barceloní Valentí Fuster, director del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC) i metge en cap del Mount Sinai Medical Center de Nova York (Estats Units), ha rebut, per part de la Fundació catalana Vicente Ferrer, el premi Severo Ochoa d’Investigació Biomèdica per la seva feina al camp de la prevenció i el tractament de la malaltia cardiovascular com la patogènesi.

Llicenciat i doctorat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, en els anys setanta es va traslladar als EE. UU i va treballar a Harvard. Des de 1994, ha ostentat el càrrec de director de la unitat de cardiologia de l’Hospital Munti Sinaí, el més prestigiós de Nova York. Recentment, ha estat nomenat director general del Centre Nacional de Recerques Cardiovasculars (CNIC) a Madrid.

Ha publicat més de 400 articles sobre afeccions de l’artèria coronària, arteriosclerosis i trombosi. En el plànol divulgatiu, manté un gran interès per ajudar a la difusió de la ciència a Espanya. Entre les seves obres cal destacar les publicacions ‘La pequeña ciencia de la salud‘, (2011), o Monstruos supersanos. Hábitos saludables para toda la vida’, (2010).

Valentí Fuster ha escrit més de 400 articles divulgatius | DIARI DE L'EDUCACIÓ ( TWITTER)
Valentí Fuster ha escrit més de 400 articles divulgatius | DIARI DE L’EDUCACIÓ ( TWITTER)

Valentí Fuster també és editor cap del principal llibre de text sobre cardiologia: ‘El corazón, aterotrombosis y la enfermedad arterial coronaria’. En 1996 va ser guardonat amb el Premi Príncep d’Astúries de Recerca i Ciència i és ‘doctor honoris causa’ per un sens fi d’universitats en l’àmbit internacional. Recentment, va ser triat científic distingit de l’Associació Nord-americana del Cor, un mèrit concedit solament a 15 científics pel seu treball en recerca cardiovascular.

El Dr. Fuster és editor d’una revista científica apadrinada per Nature especialitzada en medicina cardiovascular, que va començar a publicar-se al novembre de 2004.

En 2014 va ser seleccionat per la revista ‘Quo, en col·laboració amb el Consell Superior de Recerques Científiques i el Consell Superior d’Esports, per a la primera ‘Selecció Espanyola de la Ciència’, composta per tretze científics espanyols destacats a escala internacional.