Vall d’Hebron detectarà la preeclàmpsia a embarassades amb un anàlisi de sang

0
preeclàmpsia
Foto: Europa Press

La preeclàmpsia és una malaltia que pot suposar greus problemes a la dona embarassada i al fetus i és la segona causa de mort materna

L’hospital Vall d’Hebron de Barcelona ha incorporat un sistema per detectar la preeclàmpsia a curt termini amb una anàlisi de sang en les embarassades gràcies a un estudi internacional, on ha participat de l’hospital.

La preeclàmpsia és una malaltia que suposa una complicació mèdica de l’embaràs i pot comportar greus problemes tant per a la mare com per al fetus, ha explicat Vall d’Hebron en un comunicat aquest dimarts.

La sospita clínica es basa en la hipertensió, la proteïnúria, els edemes i el dolor de cap, i gràcies al nou sistema es podran evitar ingressos i proves innecessàries, ja que en el 70% dels casos sospitosos les dones no desenvolupen la malaltia.

L’estudi, que ha validat la tècnica, ha estat publicat fa poc al ‘New England Journal of Medicine’, en el qual ha participat la investigadora i doctora Elisa Llurba, del grup de Medicina Materna i Fetal del Vall d’Hebron Institut de Recerca (Vhir).

Segons Llurba, “els símptomes per detectar la malaltia són molt inespecífics, ja que en més del 70% dels casos, les pacients que presenten algun no desenvolupen preeclàmpsia”.

Tot i això, a vegades s’arriba tard “al diagnòstic en embarassades que no manifestaven aquests símptomes“, ha explicat la doctora sobre la preeclàmpsia, que afecta un 5% de les gestants, és la segona causa de mort materna i una de les principals causes de complicacions maternals i fetals.

L’objectiu dels investigadors amb aquest treball, anomenat Prognosi, ha estat establir un punt de tall en la relació dels dos factors que determinen el risc de patir la malaltia i altres conseqüències greus com la mort fetal i la restricció del creixement fetal.