L’ex-primer ministre francès Manuel Valls ha anunciat que concorrerà com a candidat en les eleccions legislatives del proper mes de juny pel partit La República en Marxa, el moviment polític del president electe, Emmanuel Macron, en comptes del Partit Socialista (PS).

“Seré candidat de la majoria presidencial”, ha dit en una entrevista concedida a la cadena francesa RTL. “Vull inscriure’m en el moviment La República en Marxa”, ha afegit qui va ser cap de Govern del president sortint, François Hollande.

Valls ha explicat que aquest canvi obeeix a l'”èxit” de Macron en les eleccions presidencials i al fet que el seu programa de govern coincideix amb el que ell va concórrer en les primàries socialistes. “Crido a tot aquell qui es reconegui en el seu programa a implicar-s’hi plenament”, ha instat.

No obstant això, ha reconegut que en la seva decisió també hi ha pesat el daltabaix electoral del PS, el candidat del qual, Benoît Hamon, va quedar cinquè en la primera volta del 23 d’abril. “El Partit Socialista està mort, siguem clars, i ara és essencial garantir una majoria a Emmanuel Macron” perquè la divisió seria “fatal”, ha esgrimit.

Interrogat sobre les seves conegudes diferencies amb Macron quan tots dos eren membres del Gabinet Hollande, l’ex-primer ministre hi ha restat importància. “Estan superades”, ha afirmat. “Cal oblidar les rancúnies”, ha postil·lat Valls.

Macron, que es va imposar en la segona volta d’aquest diumenge davant la líder ultradretana Marine Le Pen, prendrà possessió el 14 de maig i podrà formar llavors un Govern. No obstant això, la majoria parlamentària resultant de les eleccions del juny determinarà la continuïtat de l’Executiu i el poder de decisió del nou president.