Els detinguts van articular un entramat empresarial amb aparença de legalitat però fictici, sense seu física ni activitat

L’Equip de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de La Rinconada (Sevilla), en el marc de l’operació ‘Aljaraque’, ha desarticulat una organització delictiva i n’ha detingut els vuit membres, als qui s’imputen els delictes d’estafa continuada, pertinença a grup criminal organitzat i blanqueig de capitals, ja que suposadament haurien estafat 600.000 euros a entitats bancàries a través d’un entramat empresarial amb aparença de legalitat però fictici.

Segons ha informat l’Institut Armat en un comunicat de premsa, els fets van començar a ser investigats per l’Equip de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de La Rinconada l’estiu de l’any passat davant de la sospita d’una possible estafa a entitats bancàries. La Guàrdia Civil va aconseguir descobrir, després d’un any i mig d’investigacions i estudiar gran quantitat de documentació, el ‘modus operandi’ i la identitat dels membres d’aquesta organització criminal.

Els ara detinguts havien articulat un entramat empresarial aparent i creat una sèrie d’empreses fictícies, sense seu física ni cap activitat, entre les quals es creuaven rebuts per transaccions de béns inexistents.

Després de guanyar la confiança de les entitats bancàries, realitzaven operacions amb aparença de legalitat, emetien rebuts per serveis que eren abonats a comptes bancaris de l’organització i en poc temps en sol·licitaven la devolució, tot i que ja havien estat cobrats per una altra de les empreses de l’entramat, de manera que l’entitat bancària era l’estafada quan es materialitzava el descobert.

La Guàrdia Civil va descobrir que les empreses investigades no posseïen seu física, i les seves raons socials locals han estat preses a l’atzar, inventades o ocupades per altres negocis legals que no hi tenien res a veure. Aquest mateix ‘modus operandi’ es va dur a terme moltes vegades, i han estat sis els bancs estafats a les províncies de Sevilla i Huelva.

Els detinguts pertanyen a diferents capes socials, des de delinqüents habituals fins a empresaris que, coneixedors de la dinàmica mercantil, eren els encarregats d’organitzar i dirigir l’organització per dur a terme les estafes esmentades.

Finalment, la Guàrdia Civil va localitzar i va detenir la totalitat dels membres de l’organització, com J.J.F., de 38 anys i veí de Villaverde del Río (Sevilla); R.G.D., de 35 anys i veí de Palos de la Frontera (Huelva); J.C.G., de 22 anys i veí de Huelva; F.J.G.D., de 41 anys i veí de Palos de la Frontera; J.A.D.P., de 25 anys i veí de Huelva; J.M.M.P., de 35 anys i veí de Granada; N.G.R., de 23 anys i veí de Huelva, i F.D.B.P., de 36 anys i nacionalitat argentina.

Amb la culminació d’aquesta operació es dóna per desarticulada l’organització delictiva, mentre que tots els detinguts han estat posats a disposició del jutjat d’instrucció competent a Sevilla.