Varoufakis confia en Espanya per “canviar Europa”

0
Yanis Varoufakis
Yanis Varoufakis, en una visita a Barcelona el 2015 | Foto: Marc Lozano (Flickr amb llicència CC)

L’ex ministre de finances grec detalla en un llibre el pla per Europa que va intentar presentar a la troica

Yanis Varoufakis, ex ministre de Finances grec, és des de fa temps el referent de les corrents alternatives a l’austeritat oficial que la Unió Europea aplica com a model econòmic als Estats membres. Durant els pocs mesos que va estar al capdavant de les finances gregues va topar amb una realitat dominada per Angela Merkel, la troica i les polítiques d’austeritat. Al veure que poc podia canviar ell, va decidir abandonar l’Executiu liderat per Alexis Tsipras.

Aquests dies Varoufakis ha estat a Barcelona presentant el seu darrer llibre, Un pla per Europa [Icaria, 2016], escrit en col·laboració amb el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i número 2 de Barcelona en Comú, Gerardo Pisarello. En ell, desgrana el ‘pla B’ que va proposar a les reunions a Brussel·les. “Europa no té ni un pla A”, considera Varoufakis, que afirma no és ministre avui “perquè no volia signar un altre document de la troica”.

En diferents entrevistes a 8tv i TV3, Varoufakis alerta que “Europa s’està desintegrant” i que “l’euro va ser una molt mala idea”, reivindicacions que va transmetre en les reunions de la Comissió Europea i que li va costar l’aïllament, quan no l’enfrontament amb altres ministres de finances de la Unió. Varoufakis explica, però, que alguns ministres, com l’espanyol De Guindos, “estaven d’acord amb mi però no ho podíem fer públic”.

 

 

Varoufakis és partidari de “destruir les polítiques estan desintegrant a Europa” i que, segons ell, “estan col·locant els ciutadans europeus enfrontats els uns contra els altres com va passar el 1929”. Al seu llibre culpa la socialdemocràcia europea d’haver “flirtejat” amb les elits econòmiques, el que va facilitar el neoliberalisme i les polítiques d’austeritat actual.

Malgrat tot, Varoufakis confia en un canvi de tendència a les properes eleccions espanyoles a Espanya. És públic que Varoufakis és favorable de Pablo Iglesias i creu que Espanya tindrà “l’oportunitat de començar a canviar Europa”. Creu l’economista que el proper president ha de convertir Espanya en un referent de l’oposició a l’austeritat. “Ha de tenir un pla per respondre a les amenaces i al sabotatge de les institucions europees”, recomana Varoufakis, que reconeix que per aquesta empresa Grècia és un país amb poca força.

 

Compartir
Article anteriorLa Fiscalia demana cinc anys i dos mesos per a Oriol Pujol
Article següentRajoy: “Les relacions entre Aznar i jo són estupendes”
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]