Varoufakis s’ha cansat d’alguns mitjans de comunicació

0
varoufakis demana rectificacions
Yanis Varoufakis, quan encara era ministre grec | Foto: Europa Press
varoufakis demana rectificacions
Yanis Varoufakis, quan encara era ministre grec | Foto: Europa Press

 

Yanis Varoufakis publica els honoraris que percep per conferència al seu bloc i demana via Twitter una rectificació a aquells mitjans que, segons ell, no ha explicat la veritat sobre el tema

 

L’ex-ministre de finances i professor d’Economia, Yanis Varoufakis, torna a ser noticia –ho havia deixat de ser?-. Cansat de veure com mitjans de mig món especulen sobre el que cobra o deixa de cobrar per conferències i aparicions mediàtiques –sense anar més lluny, ABC publicava això ahir-, ha decidit passar a l’acció i explicar ell mateix quant cobra.

Ho ha fet al seu blog i amb un article en anglès titulat Transparency everywhere! My fees and the troika’s latest vilification drive (“Transparència a tot arreu! Els meus honoraris i la darrera difamació de la troika”), on explica que des que va deixar de ser ministre de finances ha intentat voltar pel món intentant contagiar el que ell anomena “l’esperit de la primavera d’Atenes”, un esperit que acusa als “mitjans amics de la troika” d’intentar difamar. Com a part d’aquesta campanya que veu en els mitjans Varoufakis entén els diferents articles i noticies on s’afirma que aquest professor d’Economia ha pogut arribar a cobrar fins a 53.000 euros per conferència.

Varoufakis afirma que Transparency Everywhere! vol ser una campanya per impulsar més punts de transparència a Europa i que la seva publicació ha de ser l’inici d’aquesta campanya. Però, el més important d’aquesta publicació és que Varoufakis ha explicat en detall que va cobrar i que cobrarà de les seves intervencions públiques des de l’agost i en el que queda d’any.

La primera conclusió és que les seves intervencions ‘polítiques’ –aquelles on el conviden per parlar dels seus coneixements o experiències com a ministre o economiste- són gratuïtes (a excepció de les despeses de viatge, que normalment sufraga l’entitat o el mitjà que organitza l’esdeveniment). En una segona categoria Varoufakis marca les que ell anomena “intervencions comercials” als mitjans de comunicació, que des de l’agost han estat dos: una al canal RAI 3 italià per la que va cobrar 24.000 euros nets més despeses de vol en primera classe i una conferència a Singapur per la que va percebre 28.800 euros. Ambdues xifres, tot i poder ser considerades altes, estan lluny dels més 50.000 euros per conferència que alguns mitjans li atribuïen. I encara més lluny ho estan les desenes d’intervencions per Europa que Varoufakis ha fet sense cobrar.

 

Passant comptes

Aquest dimecres ha estat un dia intens per Varoufakis. Acte seguit d’haver publicat el seu article amb les dades sobre els seus honoraris dels darrers mesos, se l’ha pogut veure actiu a Twitter demanan rectificacions a aquells diaris europeus que van donar difusió de dades que, segons el propi Varoufakis, no són correctes. Aquests mitjans encara no han donat resposta a la crida de Varoufakis, però potser ni el propi Varoufakis espera una resposta positiva dels mitjans als que ell mateix acusa de ser els “amics de la troika” a la que tant odi li va processar quan era ministre grec.